A szérumfutás...

2010.05.09. 08:00

1925 januárjában az észak-alaszkai Nome városában diftériajárvány tört ki. A helyi kórház diftéria elleni oltóanyagkészletének szavatossági ideje lejárt, a megrendelt utánpótlás meg nem érkezett meg. A kórház orvosa, Curtis Welch végső megoldásként megpróbálta beadni a lejárt gyógyszert, de nem járt sikerrel. A járvány megállításának egyetlen módja az volt, hogy szánhúzó kutyák segítségével azonnal eljuttatják a szérumot. Ez az út távolsága és az idő hiánya miatt embernek, állatnak egyaránt megterhelő volt.

A kórház halálozási aránya a szérum nélkül közel 100%-os lett volna, így Északnyugat-Alaszka teljes, mintegy tízezer fős lakossága forgott veszélyben.
Az 1,1 millió egységnyi szérumot nem tudták a helyszínre juttatni az idő hiánya, és a közlekedési útvonalak bonyolultsága miatt. A -45 fokos hőmérséklet és a viharos szél miatt a sarkkör környékén minden közlekedési forma szünetelt.

Végül az alaszkai Anchorage Railroad Hospital sebészorvosa nyújtott 300 ezer adagot a bajba jutottaknak, amelyet a téli postaforgalmat is bonyolító kutyaszánokkal kellett eljuttatni az 1085 kilométerre lévő városba. Azonnal megszervezték a váltót, amelynek első tagja január 27-én vette fel a csomagot. Az éjszakai -52 fokos hideg és a számos fagyási sérülés, valamint mind a négy szánhúzójának elvesztése ellenére 84 kilométerrel arrébb sikeresen továbbadta a csomagot. Január 30-ára abetegek száma elérte a huszonhetet és elfogyott a lejárt oltóanyag is. Az összesen 30 ember kezelésére elegendő oltóanyagot eközben -40 fokban és 100 km/órás szélben már a tizenkettedik hajtó vitte. Végül február 2-án, hajnali fél hatkor megérkezett a csomag Nome városába. A hajtók és kutyáik összesen 1085 kilométert tettek meg 127 és fél óra alatt. A járványt a gyors segítségnek köszönhetően sikeresen megfékezték, a további 1,1 millió adagnyi oltóanyagot pedig ugyanezzel a módszerrel juttatták február 15-ére Nome-ba. A váltó utolsó tagja Gunner Kaasen és Balto kutyája híressé vált, a többi váltónak már csak kevesebb figyelem jutott.

A szérumfutás emlékére 1967 óta minden évben megrendezik az Iditarod kutyaszánhajtó-versenyt és 1997 óta Serum Run 25 néven kutyás és motoros szánok részvételével túrát szerveznek az eredeti útvonalon.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr901984650

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása