A H5N1 vírus, közismertebb nevén madárinfluenza, 2003 óta az Egészségügyi Világszervezet (WHO) szerint, több mint 300 ember halálát okozta. Ez világviszonylatban nem számít jelentős veszélynek, de a kutatók ennek ellenére foglalkoznak vele. Ahhoz, hogy egy vírust megismerjenek, illetve kifejlesszék az ellenszerét, egészen őrült dolgokat tesznek meg a kutatók, amelyek a megfelelő óvintézkedések nélkül akár világkatasztrófákhoz is vezethetnek. A tudósok szerint a H5N1 vírus nem tudott úgy mutálódni természetes környezetben, hogy az a levegőn keresztül emberről emberre tudjon terjedni, ezért laboratóriumi körülmények között ezt a "problémát" oldották meg.

Két egymástól független kutató csoport, az amerikai Wisconsin Egyetem és a holland Erasmus Gyógyászati Központ csapata kísérletezte ki az eddig soha nem látott legveszélyesebb madárinfluenza vírust. December 20-án a két legismertebb tudományos szaklaptól azt kérték az amerikai hatóságok, hogy ne publikálják a hírt, mert a kísérlet bizonyos részleteinek a lemásolásával egy vadonatúj, halálos biológiai fegyvert lehetne létrehozni.

Kezdetben a tudósok géntechnológiával próbálták a kész vírust megalkotni, de mivel sikertelenül jártak, úgy döntöttek, hogy szabályozott körülmények között hagyják a vírust magát mutálódni. Tízgenerációnyi evolúció volt képes kialakítani a kész vírust, amely már levegőben terjedve is képes volt megfertőzni a tesztállatokat, amik vadászgörények voltak. Ebből következik természetesen, hogy az emberre is veszélyes.

A tudósok egyenlőre még nem döntöttek a további lépésekről, mivel az adatok továbbítása a tudományos társadalom felé kulcsfontosságú lenne a többi influenzafajjal való kísérletek eredményességében.

Megfigyelhetjük, hogy a többi halálos vírusokat szigorúan őrzött laboratóriumokban őriznek, ellenben ezzel az új H5N1 törzzsel, ami megnöveli egy esetleges terrortámadás, vagy egy egyszerű hiba esélyét. Ha kiszökne a környezetbe, az több milliók halálát jelentené...

www.sg.hu

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr24356298

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása