Szellemek a hegytetőn?

2010.06.28. 08:00

Németországban a Harz-hegység Brocken nevű csúcsának első meghódítói bizonyára megdöbbentek, amikor hatalmas szellemképeket véltek látni a hegytetőn.

A később brockeni kísértetek néven ismertté váló óriási "szellemek" a hajnali ködben vagy napnyugta idején jól megfigyelhetők a csúcs közelében. A délibábszerű jelenség akkor jön létre, amikor a hegymászók árnyéka az alacsonyan vonuló felhőkre vetődik, és a ködpermet vízcseppjei azt apró görbe tükörként vetítik vissza. A fény és a felhők játéka az árnyékot óriási rémalakká nagyítja. A fénytörés esetenként csillogó, színes gyűrűt is varázsol az árnyképek köré, ami még félelmetesebbé teszi a "brockeni kísérteteket". A természetben számos , úgynevezett optikai csalódáson alapuló jelenség létezik, amelyek a természetesség látszatát keltik.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr552114269

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása