Kötélen a Niagara felett

2010.05.05. 08:00

Éltető őselemünknek, a víznek talán legszebb megjelenési formája földünkön a vízesés: félelmetes erejük, sejtelmes szépségük megmutatja, mire képes a természet.A Niagara – Mennydörgő Víz – nevet az indiánok adták az Egyesült Államok és Kanada határát képező hatalmas vízesésnek. a vízesés felső peremén a Kecske-sziget választja ketté a folyót.

 

A keleti oldalon (az USA területén) a zuhatag 300 méter hosszan egyenes vonalat alkot, míg a kanadai (Lópatkó-) vízesés kétszer akkora és – ugye, nem meglepetés? – patkó alakú. Az óránként lezúduló víztömeget 30 millió köbméterre becsülik. A 70–90 méter mély, meredek sziklafalakkal körülvett szakadékból, ahová az óriási mennyiségű víz lezuhan, valóságos párafelhők szállnak fel, amelyek nagy messzeségből is láthatók, s maga a „mennydörgés” 50 kilométer távolságból is hallható.Egy francia akrobata,Charles Blondin volt az első, aki 1859. június 30-án sikeresen átkelt a Niagara-vízesés fölött kifeszített kötélen.Miközben a 335 m hosszú kötélen áthaladt, egy 49 m mélyen lévő csónakból felhúzott egy palackot,és jót húzott belőle.Egy hónappal lésőbb Blondin megismétlete bravúrját. Ekkor a szörnyülködő nézők előtt halálra rémült főnökével,Harry Colcorddal a hátán kelt át."Kötelező gyakorlatát" még számtalanszor megismételte. Halált megvető bátorsággal végigsétált a zuhatag fölött bekötött szemmel, zsákban, talicskát tolva, sőt gólyalábakon is. Signor Farini 1860 augusztusában ismételte meg Blondin mutatványát.Két héttel később Blondin és Farini páros átkelést hajtott végre holdfényben.Mindkettőjük egyúttal vitt valakit a hátán.Dermesztő munkája ellenére Blondint soha nem érte komolyabb baleset. Fellépett a világ számos táján, majd az 1860-as évek elején London környékén telepedett le, itt nevelte három gyerekét feleségével együtt.Utoljára Belfastban lépett fel 1896-ban. Otthonában, szeretteitől övezve, cukorbajban halt meg 1897. február 22-én.Életének alkonyáról Alonso Alegrío perui színműíró írt Kötélen a Niagara felett címmel darabot 1969-ben. A művet a világ számos országában bemutatták, köztük Magyarországon is.
 

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr781974929

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása