A kriptozoológia

2010.04.28. 08:00

Kíváncsi lennék hányan hallották már ezt a szót, hogy zoológia. Lehetséges, hogy műveltségem hibája, de számomra ez teljesen újdonságnak minősült.
A kriptozoológia a szóbeszédekben és a hiedelmekben leírt állatok, lények kutatásával foglalkozik.

A kifejezést először dr. Bernard Heuvelmans használta 1955-ben, az Ismeretlen állatok nyomában c. könyvében. Célja az volt, hogy a rejtőzködő életmódú állatokat valamiképp tudományos igényességgel vizsgálja, felkutassa.

A görög kryptos szó jelentése: rejtett, rejtélyes.
Eredetileg Heuvelmans a mendemondák alapján kísérelte meg behatárolni és megtalálni a nem bizonyított létezésű állatokat, de a mai napokban már minden kitalált lényt a kriptozoológia tárgykörébe sorolnak. Pl.: Yeti; a Loch Ness-i szörny; az észak-amerikai nagylábú lény; tengeri szörnyek...stb.
Külön kategóriákba sorolják a mitológiai és valamilyen szemtanú alapján leírt állatokat. Mai napokban is sokan jelentik, hogy saját szemmel látták a Yetit, esetleg még le is fényképezték, megtalálták élőhelyét, csontokat, testrészeket hoztak belőle...rengeteg féle szemtanú létezik, amelyeknek hitelességét nagyon nehéz feladat megítélni. Pontosan ezért sorolják külön kategóriákba ezeket a lényeket.

Sokan a kriptozoológiát áltudománynak tartják, de ez valamely mértékben szükségszerű is, ugyanis ha egy eddig ismeretlen lény létezését tudnák bizonyítani, annak a tanulmányozása már a zoológia körébe tartozna. Mindenesetre ha lenne egy ilyen alkalomra példa, biztos vagyok benne, hogy ismertebb szóvá válna a kriptozoológia.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr511957369

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása