Szent István csatahajó

2010.04.07. 08:00

Szent István az első keresztény magyar király.Uralkodása alatt a magyar törzsek szövetségéből létrehozta az egész Kárpát-medencére kiterjedő keresztény egyházat.Szent István nevét mindenki ismeri,de azt már kevesen tudják,hogy ezt a nevet viselte egy 1914. január 17-én(vasárnap de. 11 órakor) vízre bocsátott csatahajó is.

 

Az Osztrák-Magyar Monarchia haditengerészetének gyöngyszeme és büszkesége volt a Szent István.A csatahajó a legnagyobb kaliberű tüzérséggel és a legerősebb páncélzattal ellátott 30 000-60 000 tonna vízkiszorítású hadihajó. A különböző alakzatú kötelékekben felvonuló csatahajók feladata a tengeri csaták eldöntése volt.Mérete és megjelenése is egyszerűen lenyűgöző volt.Az 1087 fős személyzetet gyomrában cipelő hajó tömege mintegy 20 ezer tonna volt,melyhez 152 m-es hosszúság és 27,3 m szélesség volt hozzárendelve.A nagy jelentőségű csatahajó azonban nem sok időt tölthetett a haza szolgálatában.Mindössze 937 nappal a vízre bocsátása után , 1918. június 10-én hajnalban két torpedó elsüllyesztette,melyet egy másik hajóról filmfelvevővel rögzítettek.Néhány órás haláltusa után az Adriai-tenger hullámsírjába került,magával víve 85 matrózt és 4 tisztet (akik közül 38 magyar volt).A csatahajó Magyarország számára olyan nagy jelentőségű, mint a tragikus sorsú Titanic Nagy-Britannia számára. Ugyanis, ez a hajó volt a magyar hajóépítés legnagyobb alkotása.

A magyar ipar- és hadtörténet kiemelkedő alkotása a nyílt tengeren, 65 méter mélyen, fedélzetével lefelé fordulva fekszik a hullámsírban. Felkutatására több expedíció is indult, 1994-ben magyar búvárok kutatták át a hajóroncsot, de állapota és a kiemelés költségei miatt alig van rá remény, hogy valaha is a felszínre kerüljön.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr161899579

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Új videók: Szent István csatahajó, Otrantói csata emléktáblája és Der magische Gürtel 2010.06.10. 19:26:17

Bánsági Andor, egyesületünk Hagyományőrző Tagozatának vezetője jóvoltából három új videó került fel:     Emlékmerülés az SMS Szent István csatahajónál: a Magyar Honvédség búvárai emléktáblát és érckoszorút helyeztek el a Szent István ron...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása