A vizek királynője

2010.04.02. 08:00

Az Amazonas vidékén él egy hatalmas levelű tündérrózsa, amely páratlan látványt nyújt a turistáknak, hiszen levelei akár 1 méteresek is lehetnek. A levél szélén egy 10 cm magas perem található, amely gyakran piros színben pompázik. a levél fonákján pedig egy vastag szivacsos bordázat található, amely tüskés, így távolt tartja a csigákat és halakat, amelyek megrágnák. Egy ilyen levél akár 50 kg terhet is elbír, vagyis akár egy ember is ráfeküdhetne.

 

Virágai is feltűnőek, hiszen a 35 cm átmérőjű illatos virágok fehér színükkel látványos virágos kertté varázsolják a vizet.Hófehér szirmai sötétben szinte világítanak.Erőteljes illata egyes rovarok számára ellenállhatatlan,nektár- és keményítőtartalma nagyon csábító.Az éjszaka nyíló virágot csakhamar ellepik a lakmározó vendégek,s a finom falatok kóstolása közben észre sem veszik, hogy a szirmok lassan bezáródnak.Édes börtönükben persze tovább táplálkoznak,amikor felpattannak a porzók,és bőségesen ontják rájuk a polleneket.A szirmok csak másnap engedik ki fogvatartottjaikat,de ekkor a virág már rózsaszínre változik.Ez a színváltozás mutatja,hogy megtörtént a megporzás.Az elrepülő ragacsos pollenekkel borított rovarok pedig újabb virágot keresnek.Ezen az estén,ezen a tündérrózsán mind rószaszínűek lesznek a virágok.A rovarok csak a fehér virágra szállnak,így elkerülik az önbeporzást.Újabb fehér virágot csak a következő napon nyit.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr791888362

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása