Álca vagy ismertetőjegy?

2010.03.26. 08:00

"Miért csíkos a zebra? - Mert rács mögött napozott..."Ilyen, és ehhez hasonló viccek és találgatások kötődnek az egyik legérdekesebb mintázatú állathoz:a zebrához. Három fajuk ismert, a Grévy-zebra, az alföldi zebra és a hegyi zebra. Ezek mintázata eltérő: a Grévy-zebra keskeny csíkjai sűrűn váltják egymást, a hegyi zebrák csíkozása ritkásabb, az alföldi zebra sávjai testének felénél függőlegesből vízszintesbe váltanak.Már régóta próbálják megfejteni az etológusok,miért viselnek a zebrák csíkokat.

 

Többen úgy vélik,hogy a csíkok álcaként szolgálnak,megnehezítve a zebracsordák bemérését a távolból.Mások szerint a fekete-fehér sávok összezavarják a támadót, amikor egy bizonyos állatot szeretne kiemelni a csordából.Valószínűbbnek tűnik az az állítás,amely arra alapozva,hogy nincs két egyforma csíkozású zebra, egyfajta azonosító kódot vél felfedezni a sajátos mintázatban.A zebracsikó például biztosan emlékszik anyja csíkozására, és bármikor megtalálja a többi állat között. A kifejlett példányok is hasonló módon ismerik fel társaikat.További előnye a csíkozásnak, hogy a fekete (vagy sötétbarna) sáv elnyeli, a fehér pedig visszaveri a napfényt, és ez jelentős szerepet visz a zebra hőszabályozásában. Egyes kutatók szerint a fekete-fehér sávozás megzavarja a cecelégy összetett szemét, ezért az álomkór terjesztői nem csípik meg a zebrákat. Ha nagy ritkán egy csík nélküli állat (albínó csikó) születik, a többiek messziről elkerülik,igazolva azt,hogy a "csíkos pizsama" egyfajta belépő zebraországba.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr101868972

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása