Öngyógyító beton

2010.03.24. 08:00

Mindenki ismeri a hagyományos betont, amit főként az építőiparban szoktak használni. Fő tulajdonsága, hogy viszonylag olcsó, erős, viszont könnyen törik, és hajlamos az elöregedésre. Egy japán kutató, Victor C. Li, munkatársaival együtt 15 éves kutatómunka eredményeként feltalálták a hajlékony, öngyógyító betont.

Ez a speciális anyag akár U alakban is meghajlítható a nélkül, hogy eltörne. A hajlítás során szerkezetében hajszálrepedések keletkeznek, amik hosszútávon gyengíthetnék strapabíróságát, de a japán kutatók erre a problémára is találtak megoldást. Amennyiben esővíz éri a betont, akkor az anyag szerkezete reakcióba lép a levegőben lévő szén-dioxiddal és kalcium-karbonát jön létre. Ez egy rendkívül erős anyag, hasonló ahhoz, amiből a kagylók felépítik héjukat.
Pár napnyi "vizes borogatással" a hajszálrepedések megtelnek kalcium-karbonáttal és újra stabilizálják a beton szerkezetét.

Az új anyag fő felhasználási területe megmarad az építőiparban, ugyanis jelentősen megkönnyíti a földrengések elleni védelmet. Néhány épülőfélben lévő toronyházban már alkalmazzák is ezt az új anyagot, és további építészek és cégek érdeklődnek a jövőbeni felhasználásáról.

Annak ellenére, hogy ez a fajta beton drágább "mezítlábas" társától, mégis összességében olcsóbban jön ki egy építkezés, mivel nem kell beruházni a költséges gépekre, amik kiegyenlítik a szeizmikus mozgásokat.

Másik fő előnye, hogy segítségével csendesebb hidakat és felüljárókat építhetünk, mivel nincsen szükség a beépített fémelemekre, amelyek kompenzálják a hőingadozásból bekövetkező tágulást, illetve összehúzódást.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr881860544

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása