Időkapszula

2010.03.20. 08:00

Mindenki szeretne nyomot hagyni maga után a nagyvilágban, de mindenki másképp törekszik erre.Vannak, akik egy üzenet szeretnének küldeni a jövő nemzedékének.Egy fémdobozkába vagy tartályba helyezhetünk olyan tárgyakat,dokumentumokat,képeket,amit szeretnénk,ha megőrződne a jövő számára.Ezeket az ún.időkapszulákat eláshatjuk,bízva abban,hogy valaki majd megtalálja.De honnan is származik az időkapszula ötlete?

 

Az időkapszula fogalma 1937-ben bukkant fel először, amikor az 1939-es New York-i világkiállításra készülve valaki felvetette, hogy "idő bombát” kellene előre küldeni a jövőbe. Azért nevezték így, mert a remények szerint valóságos kulturális forradalomhoz vezethetne a benne található mikrofilmeknek és angolt tanító berendezésnek köszönhetően az időszámításunk szerinti 6936-ban (vagyis 5000 év múlva). Végül a kevésbé agresszívan hangzó "idő kapszula” kifejezést választották a szervezők, és a Westinghouse még egy olyan speciális fémötvözetet is kifejlesztett a torpedó alakú, mintegy 2 m hosszú időkapszula számára, ami a korróziónak ellenáll ugyan, viszont rendkívül kemény.Belülről egy üvegkapszula "bélelte ki” a fémtokot, és az egészet nitrogénnel töltötték meg, hogy elejét vegyék bármiféle korróziónak, miközben arra is gondjuk volt, hogy az időben előre küldendő tárgyak ne alakuljanak olyan anyagokká, amik a jövőben korrodálnák a többit; a magvakat gondosan lezárt és feliratozott üvegekben helyezték el, stb. A tárgyak között olyanokat találhatunk, mint például egy ébresztő óra, bifokális szemüveg, töltőtoll, Eastman fényképezőgép, biztosító tű, egy 1938-ban divatos női kalap, továbbá pénzérmék (ezüst dollár, tíz centes és hasonlók a pennyig bezárólag); rizs; sárgarépa, gyapjú és dohánycserje magjai, hogy csak néhányat említsünk,és persze ott voltak a könyvek is és olyan notabilitások, mint Albert Einstein, Robert A. Millikan, Karl T. Compton, Thomas Mann gondolatai.A Wesitnghouse-időkapszulát 1938. szeptember 23-án, az őszi napéjegyenlőség napján "indították útnak". Az aknát "lepecsételték” ugyan, de a látogatók periszkópon keresztül azért (amíg csak véget nem ért a Világkiállítás) megnézhették az "in situ” elhelyezett időkapszulát. Ma a helyét egy betontömb jelzi a New York-i Flushing Meadows-nál, és a Westinghouse megjelentette a fentebb már említett időkapszula-könyvet is természetesen speciális papírra nyomtatva és az idő múlásával nem fakuló tintát használva. Az, hogy a 20. sz. előtt senki nem beszélt időkapszuláról, nem jelenti azt, hogy korábban nem létezett az időbe előre küldendő üzenet gondolata. 1793-ban például George Washington a Kapitólium alapkövének lerakásakor különböző tárgyakat is elhelyezett a jövendő nemzedékek számára, amik azóta elvesztek - miként megszámlálhatatlanul sok más időkapszula is ugyanerre a sorsra jutott.De vannak különleges "időkapszulák" is.Sokan Pompeii-t is egyfajta időkapszulának tekintik,hiszen rengeteg adatot szolgáltatott számunkra amindennapi életükről.Sőt ,Ford elnök például az Amerikai Egyesült Államok fennállásának 200 éves évfordulójára 22 millió amerikai aláírását gyűjtette össze, hogy a 2076-ik év tudósainak legyen majd mit olvasgatniuk, de 1976 július 4-én Valley Forge-ban, az időkapszula tervezett elásásának helyszínén valaki ellopta az időkapszulát az őrizetlenül hagyott teherautóból.

Valószínűleg rengeteg időkapszula fog még készülni a következő években is,hiszen napjainkban nagyon népszerűvé váltak.ha valaki kedvet kapott a készítésére,én csak buzdítani tudom.vagy ha esetleg megkeresné a Westinghouse időkapszuláját, akkor itt próbálkozzon: Északi szélesség: 40° 44' 34",089 nyugati hosszúság: 73° 50' 43",842.De nem kell sietni,még van rá pár évünk.:)

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr511853468

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Így csinálj időkapszulát 2012.03.12. 00:08:03

Rövid történet egy hosszú éjszakáról, avagy így ástuk el az időkapszulánkat egy nyári hajnalon. Ahány időkapszula, annyi megoldás. Persze itt is van egy trend, megvannak a kihagyhatatlan elemek, de a belevalók kiválasztása ettől még egyéni döntés. Ami...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thailog 2010.03.21. 19:03:06

Amikor felujítottuk a házat, akkor a nagyszobánk betonszerkezetébe mi is elhelyetünk egy ilyen időkapszulát. Tettünk bele aznapi újságot, pénzérméket és bankjegyeket, fényképeket magunkról, meg egy levelet a jövő emberének.:D Remélem valaki majd megfogja találni, és nem egy buldózer markolójában fog kikötni...
süti beállítások módosítása