Egy füst alatt...

2010.05.20. 08:00

Egy újabb magyar szólást szeretnék bemutatni kedves olvasóimnak:

Ha több dolgot egy fáradsággal, egymással kombinálva viszünk véghez, akkor gyakran mondjuk rá, hogy egy füst alatt végzünk vele.
Jelentése a parasztházak konyháiba visz minket vissza, ahol sokszor nem is volt kémény, vagy ha már volt is, a begyújtás, a fűtéshez való tűzgyújtás mindenképp nagy munkával és füsttel járt. A parasztaaszonyok pontosan ezért igyekeztek egy begyújtással, egy füst alatt minden szükséges dolgot megfőzni. Az egy házban lakó, közös konyhát használó asszonyok is megfelelő beosztással letudták az éppen aktuális főzést egy begyújtással. Így csak egyszer kellett befüstölni a konyhát. Ha skanzenekben járunk, akkor figyeljük meg, hogy a parasztkori konyhák mennyezete mindig kormos, feketére szineződött már a sok füsttől.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr862015515

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása