Feketén a hófehér?

2010.04.12. 08:00

Gyerekként mindenki ágyán ott ücsörgött egy ölelnivaló plüssmackó.Bár sokunkat felnőttként is képesek megbabonázni ezek a különleges állatok.A medvefélék képviselői széles körben elterjedtek a világon.Most viszont, egy igen hideg tájra repítem a kedves olvasót,hogy jobban megismerhesse az egyik legkülönlegesebb medvét.

 

Az Északi-sarkvidék hatalmas vándora,a jegesmedve,a ragadozó emlősök rendjének második legnagyobb testű képviselője(a Kodiak medve után).Teste nyúlánk, feje és arcorra megnyúlt, szemfoga gyengén fejlett, füle rövid, szeme kicsiny, nyaka hosszú, lábai a többi medvéénél jóval szélesebbek és hosszabbak, lábszárai rövidek, de vastagok és izmosak, ujjait csaknem hosszúságuk feléig úszóhártya köti össze. A többi medvénél jóval nagyobb; testhossza 2,5-2,8 méter; vállmagassága 1,3-1,4 méter, a hím testtömege 400-600 kg; a nőstény testtömege 300–400 kg.Tökéletes  és sikeres ragadozó.Még sikeresebbé teszi a jó alkalmazkodóképessége is,hiszen nem sok élőlény képes elviselni az Északi-sarkvidék hidegét.A hőszigetelésben kiemelkedő szerep jut a bőr alatti zsírrétegnek,amely több cm vastag is lehet.Hőszigetelésen kívűl mechanikai védelmet,illetve tartalék tápanyagforrást is jelent az állat számára.A hőszigetelésben viszont még hatalmas szerepet játszik a jegesmedve egészen különleges bundája.Miért olyan különleges?Mert a jegesmedvék színét általában fehérnek mondjuk,viszont ez nem igaz.A bocsok valóban fehérnek látszanak,a felnőtt egyedek viszont inkább sárgásszürkék.A jegesmedve szőrszálai átlátszóak,nem tartalmaznak festékanyagot,és csak a fénytörés miatt tűnnek fehérnek.A különleges szőrszálak juttatják el az éltető napenergiát a medve még különlegesebb bőréhez.A jegesmedvék bőre ugyanis, a jobb hőelnyelő képesség érdekében fekete.Az állat így alkalmazkodik a sarkvidéki viszonyokhoz, és maximálisan kihasználja, főleg a téli időszakban a rendelkezésre álló kevés napfényt.

A jegesmedve bundája és zsírja az ember figyelmét is felkeltette, s emiatt az északi eszkimók már évezredek óta vadásszák ezeket az állatokat. Az utolsó néhány évszázadban azonban a jegesmedvék irtása egyre nagyobb, aggasztó méreteket öltött, s csaknem kipusztult a faj. A jegesmedvék védelmében tett erőfeszítéseknek hála, számuk ma már ismét növekvőben van.Viszont Ötven éven belül eltűnhet a jegesmedvék kétharmada a Földről a globális felmelegedés, az északi sarki jégtakaró vékonyodása következtében.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr771910593

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása