Miből készül a papírpénz?

2010.04.06. 08:00

A nevével ellentétben általában nem papírból, azaz fák rostjaiból, hanem pamutból vagy esetleg műanyagból készül.
A pamutrostokból álló papírpénz jelentősen jobban ellent tud állni a különböző igénybevételeknek, így élettartama sokszorosára is nőhet. Kezdetben a pénzeket papírból készítették, majd átalában áttértek a pamutrostból való készítésre, de a legújabb "papírgyártás-trend" a műanyag felhasználása lett. Az ezekből készült bankjegyek méginkább strapabíróbbak, szinte már elnyűhetetlenek.
Az amerikai dollár összetétele például 75% pamut és 25% len.
Azért ilyen fontos tényező a strapabírósság, mivel egy papírpénz (címlettől függően) egy-két év alatt, de maximum öt-hat év alatt teljes mértékben elhasználódik.

Csak egy percre gondolkozzunk el, hogy az évek folyamán maga a pénz összetételben, használatban, mennyiségben milyen jellegzetes változásokon ment keresztül. A jövő fizetőeszköze vajon milyen formában fog megjelenni előttünk? Talán eluralkodik az elektronikus pénz és egy bankkártyával el lehet majd intézni mindent, vagy akár mintegy sci-fi regényben kap mindenki egy microchipet a bőre alá amin szintén elektronikus formában vezetik pénzügyeit? Sok féle elképzelés létezik, de addig is amíg szabad kézzel tudjuk őket érinteni, addig is próbáljunk meg minél többet a kezünkben tudni...;)

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr431897212

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása