Talpraesett kedvenc

2010.05.18. 08:00

A cicatartók valószínűleg sokszor figyelték már kedvencüket játék vagy vadászat közben. Tegnap nekem is sikerült elcsípnem egy ilyen pillanatot, de ügyetlen kölyökhöz méltóan le is esett a fáról. Szerencsére talpra érkezett, küldött egy megvető pillantást a fának és továbbállt. Sokszor ejtett gondolkodóba, hogy miért esik mindig talpra a macska. Egyáltalán, mindig talpra esik? Egy kicsit utánajártam, hogy mennyire igaz is ez.

 

A legtöbb macskaféle szívesen tartózkodik magasan levő helyeken. Az állati viselkedéssel foglalkozó kutatók számos példával szolgálhatnak erre vonatkozóan, a magyarázat pedig nyilvánvalóan az, hogy a magasság jó megfigyelőpont az állat számára, ahonnan áttekintheti a „területét”, szemmel tarthatja az emberek és az esetleges egyéb háziállatok tevékenységét. A magas helyekhez való vonzódás azonban veszélyes is lehet, ugyanis élesben teszteli azt a közismert axiómát, mely szerint „a macska mindig a talpára esik”. A magyarázat abban rejlik, hogy a macskák izmai elképesztően reagálnak az állat érzékszerveiből (szeméből és a belső fülben elhelyezkedő egyensúlyszervből) az agy közvetítésével érkező, hihetetlenül érzékeny ingerekre. Miközben a macska lefelé zuhan a levegőben, szeme és belső fülének egyensúlyszerve folyamatosan informálják agyát a fejének a földhöz viszonyított helyzetéről. Mihelyt a macska fejének helyzete valamilyen okból, például az esési sebesség növekedésének következtében megváltozik, ez hatást gyakorol a belső fülben lévő egyensúlyszervre. Az egyensúlyszervben lévő kristályok és folyadék elmozdul, ezt a tapintó szőrök érzékelik. Az agy ezredmásodpercek alatt fogja fel a jelzést és az idegrendszeren át nagyon gyorsan küld parancsot a fejnek, hogy a talajhoz képest merőlegesen helyezkedjék. Emellett a macskák gerince rendkívül hajlékony, és nincs kulcscsontjuk sem, amely révén felső testüket is bámulatosan rugalmasan tudják mozgatni, irányítani. Ha pedig talpukat és fejüket már beigazították a sikeres landoláshoz, a test többi része már automatikusan igazodik.

Ez viszont nem elég, minden esetben, ezért lehetőleg ne dobáljuk ki macskánkat az ablakon, a tudomány nevében...

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr822011507

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Mikron · http://mikron.blog.hu 2010.05.21. 01:00:16

Szegény macskáknak súlytalanságban is vizsgálták ezt a tulajdonságát, ennek eredménye számtalan szórakoztató videó lett, például ez: www.youtube.com/watch?v=iU0dpXLXEOY

Itt lassított felvételen látszik, hogy kormányozik a cica a levegöben.
süti beállítások módosítása