Sokan úgy tudják, hogy a parabolaantennákat a mikrohullámú visszaverési képességük miatt festik fehér színűre, mert így hatásfokuk jobb lesz. Ez tévedés.

A forgási paraboloid alakú antennáknál azt a hatást használják ki, hogy a tükör felületére párhuzamosan eső sugarakat a fókuszpontba gyűjtik össze. A sugarak ilyen koncentrációja teszi lehetővé, hogy nagyon gyenge jeleket is képes érzékelni a fókuszpontba helyezett vevőegység. Rendkívül fontos a felület pontossága, ugyanis a legkisebb görbület is csökkenteni tudja a jelerősséget. A fogyasztói termékeknél nem ennyire kritikus a helyzet, a viszonylag nagy teljesítménnyel sugárzott műholdas tévéadásoknál a kisebb pontatlanságok még megengedettek. Az űrtávközlési rendszereknél és a fényévekre lévő rádióforrásokat kutató óriásteleszkópoknál viszont a legkisebb pontatlanság is kritikus lehet, az is amelyet a hőtágulás okoz a sokszor több tíz-, esetenként százméteres méretű tükrökben. A fehér szín tehát pontosan ezt a hatást próbálja minimalizálni, hogy a műszert érő fénysugarak a legkisebb mértékben forrósítsák fel az antenna felületét.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr672008690

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása