Egészségedre!

2010.05.08. 08:00

A tüsszentés az a folyamat, amikor az előtte beszívott, nagy mennyiségű levegőt az orrunkon és a szánkon keresztül hirtelen, szinte robbanásszerűen juttatjuk a külvilágba.Ez egy olyan reflexfolyamat eredménye, ami akaratunktól függetlenül játszódik le. Tüsszentés jön létre, ha az orrnyálkahártyában lévő idegvégződéseket irritálja valami.Ha valaki tüsszent a egy társaságban,általában a többség rögtön reagál: "Egészségedre!"Ez a gesztus megszokott az emberek többségének,de honnan ered?

 

Egy régi héber legenda szerint az ősidőkben az ember egész életében csak egyetlenegyszer tüsszentett,de akkor abba bele is halt.Így volt ez egészen Jákobig,akinek megengedte Isten,hogy annyit tüsszentsen életében,amennyit akar.Ám a tüsszentés általi halál félelme tovább élt az emberekben,és ezért üdvözölték egymást az "Egészségedre!" felkiáltással ilyen félelmetes alkalmakkor.A görögöknél is hasonló fontossággal bírt a tüsszentés.Az Odüsszeiában egyenesen jóserőt tulajdonítottak neki.Xenophón hadserege rossz ómennek vélte egy kétes kimenetelű csata előtt.A kínaiaknál főleg a kisgyerekeknek fontos egészséget kívánni,mert a kicsik lelke még lazábban kötődik a testükhöz,és egy óvatlan tüsszentésel könnyen kiröppenhet a gyermekből.Az ókori rómaiknál például az esti tüsszentés szerencsét, míg a reggeli szerencsétlenséget jelzett. Más népek szerint ha tüsszentés közben balra fordulunk, az rossz jel, de jobbra tüsszenteni jót jelent.Angolszász nyelvterületen az emberek tüsszentés után azt mondják egymásnak: "God bless you!", vagyis "Áldja meg az Isten!" Ennek magyarázata a következő: a középkorban az emberek azt hitték, hogy tüsszentéskor a lélek egy rövid időre eltávozik a testből. Ha az Ördög éppen arrafelé bóklászott, elkaphatta az illető éppen szabadon kószáló lelkét. De abban a pillanatban, ahogy valaki szájából felhangzott a fenti mondat, a lélek azon nyomban biztonságban visszatérhetett a testbe.Japán néphagyomány szerint, ha egyet tüsszentessz valaki épp felmagasztal, ha kettőt, akkor lehord a sárga földig. A Buddhisták szerint pedig a tüsszentéssel fény jut szervezetünkbe. Meglátásuk szerint a tüsszentés az orr orgazmusa!A régi magyar hiedelemvilág szülötte,hogy ha valamilyen állítása után prüszköl az ember,az azt jelenti,igazat mondott.Hapci!:)

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr941982879

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása