Az orosz himnusz

2010.05.01. 08:00

A jelenleg is érvényben lévő orosz himnusz szövegét Szergej Vlagyimirovics Mihalkov írta, ahogyan a kommunista éra alatti szöveget is.
Szergej Mihalkov, eredetileg író, költő, több száz verset és mesét írt gyermekek számára. A most augusztusban 97 évesen elhunyt írót három Sztálin-díjjal, egy Lenin-díjjal, és a legmagasabb állami kitüntetéssel, a Szent András apostol érdemrenddel jutalmazták.

Az orosz himnusz dallama 1943-ra nyúlik vissza, ugyanis előtte az Internacionálé számított a kommunista himnusznak.
1943-ban kiírtak egy himnuszpályázatot, amiből Alekszandr Alekszandrov zenéje és Mihalkov szövege került ki győztesen. Érdekesség, hogy az eredeti indulók közt egyikük sem szerepelt.
A szöveg Sztálin haláláig változatlan maradt, de később a hruscsovi politika alatt a személyi kultuszt megtestesítő sorok meglehetősen szalonképtelenné váltak. 1955-től így szöveg nélkül használták a himnuszt, majd 1977-ben Mihalkov (ki más?) megbízást kapott az átírásra, így az addigi Sztálint dicsőítő sorok mostmár Lenint dicsőítették.

1990-ben a szétesés felé sodródó Szovjetunió kormányzata, szakítva a kommunista hagyományokkal, Glinka egyik dalát tette meg himnusznak, ez egészen 2000-ig volt érvényben, igaz szöveg nélkül! (El sem tudom képzelni hogyan lehet egy himnuszt csak dúdolni... Képzeljük el azt a szituációt, amikor egy orosz sportoló áll a dobogó legfelsőbb fokára, büszkén kihúzza magát, és ennek ellenére nem érezheti azt a büszkeséget, hogy szívből elénekli népének a himnuszát, mivel csak dúdolni lehet.)

1999-ben Putyin szövegpályázatot írt ki az egykori dallamra, hogy megreformálja az orosz himnuszt, és (meglepő módon) itt is Szergej Mihalkov művét találták a legjobbnak. Innentől kezdve tehát visszatért az ismerős, régi dallam, amely sokak szívéhez sokkal közelebb is állt, viszont ebben már nem Sztálintól, vagy Lenintől kérik az ország megóvását, hanem Istentől.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr661965245

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása