Te is hallod,de érted is?

2010.04.29. 08:00

A költők és zeneszerzők híres alkotásai - Chaucertől kezdve Handelen át Mozartig - mind-mind fület gyönyörködtetők. Elmondhatjuk, hogy a madarak éneke is legalább ilyen művészeti értékekkel bír. De miért fektetnek ennyi időt és energiát az éneklésbe? És miről szól a daluk?

 

A madarak énekének változatossága és szépsége csodálatra méltó.A kanadai cinege sokféle dallamot tud,amelyek mind különböző jelentéssel bírnak.A legtöbb madárdalban a hímek kiáltják világgá,hogy kemény munka árán végre magukénak tudhatnak egy területet.A hím galamb egyszerű, két hangjegyből álló kiáltása is ezt hívatott a többi galamb tudtára adni.A madarak általában nem túl bonyolult hangkombinációkkal jelzik ,ha éhesek, veszélyben vannak ,kapcsolatot akarnak tartani ,félnek ,vagy fájdalmat éreznek. Igazi dallamokat  csak az énekesmadarak, például a fülemülék vagy kanárik tudnak kicsalni magukból. E fajok nőstény madarai a bonyolult dallamokat előadó hímekhez vonzódnak,ugyanis a szépen hangzó dallam gyakran az egészség jele is egyben, ami pedig biztosíték az egészséges utódok születéséhez.Egyes énekesmadarak nem csak gyönyörű dallamokat tudnak elfütyülni,hanem többségük kitűnő utánozóművész.A madarak éneke sem maradt ugyanaz az idők folyamán - őket is jelentősen befolyásolta a természet változása. Így történhetett meg, hogy néhány madár párja elcsábításához láncfűrész vagy autó hangját utánozza - kétségtelen, hogy erre kevés madár képes. A fülemüle repertoárjában viszont több mint 300 féle ének szerepel, így az nem szorul kiegészítésre. A barnafejű gulyajáró pedig olyan magas hangtartományban is képes énekelni, amit mi már meg sem hallunk.A gezerigó is az utánozóképességéről híres.Az ornitológusok kb. 30 madárfaj és más állatok,valamint gépek hangjának utánzásáról készítettek már hangfelvételt.Minden hangsort többször is elismétel,mielőtt újat kezd. Saját bugyborékoló dala is van.Bármilyen meglepő,a legnagyobb termetű énekesmadár a hazánk területén is élő holló. A többi varjú félével együtt az "Énekesek" rendjébe tartozik, hangja azonban nem nevezhető "éneknek".

Hazánk is rengeteg énekesmadárral büszkélkedhet.Itt tavasz, a napsütés egyre inkább előcsalogatja a kis énekesművészeket is, és ha türelmesen figyeljük őket,élvezhetjük a rögtönzött kis koncerteket.Madárlesre fel!:)

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr981961101

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása