Mit is akartam...?

2010.04.27. 08:00

"Hová is tettem...?Mi is a neve..?Nem jut eszembe..." Ugye,ismerős helyzet?Azt gondoljuk,hogy a feledékenység a korral jár.és ,hogy minél idősebb valaki,annál hajlamosabb rá.Van ebben is némi igazság,de német kutatók állítása szerint , egyes emberek feledékenyebbek és szétszórtabbak másoknál.

 

A Münsteri Egyetem kutatói szerint a vérben lévő fehérje magas szintje a szenilistás jele,mivel a korlátozott koordinált gondolkodás a vérben lévő CRP (C-reaktív protein )viszonylag magas szintjével és az agyban lévő idegrostok bizonyos elváltozásával jár együtt.Viszont egyelőre nem bizonyított,hogy a fehérje valóban kiváltó oka,vagy csak jele a szenilitásnak.A kutatásban 447 ember vett részt. Az alanyok átlag életkora 63 év volt.A vizsgálatok kimutatták,hogy minél magasabb volt az alany vérében a CRP aránya,annál inkább feledékeny volt az illető.Szakértők szerint a CRP-szintet csökkenteni lehet gyógyszerekkel, testmozgással és a testsúly kordában tartásával.

De még sok lehetőségünk van a memóriánk fejlesztésére.Például nevek esetében a társítás,amikor a névhez egy jelzőt társítunk,amiről az illető jut eszünkbe.Joan Minninger ehhez hasonló módszert ajánl az emlékezés megkönnyítésére.Mivel jobban emlékszünk arra, ami valamilyen érzelemhez kötődik, ha valamit meg akarsz jegyezni, akkor abba igyekezz érzelmeket is belevinni. Szeresd, gyűlöld, félj tőle, őrülj meg érte, és egyben emlékezni is fogsz rá.  Beszéd vagy hosszabb szövegek betanulása is sokak számára okoz fejtörést.Ilyen esetben kövessük Cicero példáját.A hagyomány szerint Cicero úgy tanulta meg hosszú szónoklatait, hogy egy adott útvonalon a lakását járta végig. Minden helyiségben elmondott egy bekezdést, majd továbbsétált a következő helyiségbe. Mindez ma már csak érdekesség, de vizsgaidőszak alatt érdemes kipróbálni. A feledékenység egyik okozója a kimerültség és a stressz.A pihenés és a megfelelő mennyiségű alvás elengedhetetlen feltétele a jó agyműködésnek.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr521954438

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása