Gyógyító kedvenceink

2010.04.20. 08:00

Hazánkban is széles körben elterjedt a házikedvencek tartása a lakásban.Sokan társként,családtagként tekintenek rájuk.A legkedveltebb háziállatok természetesen a kutyák és a macskák.Fontos szerepet töltenek be a gazdik életében,de ne ragadjunk le a házőrzésnél vagy egérfogásnál.Arról már sokat hallottunk,hogy az állatok gyógyítják a lelket,de arról viszont már keveset,hogy a testet is képesek gyógyítani.

 

Minden gazdi jól ismeri azt a kellemes érzést,amikor egy hosszú nap után leül és kedvence hozzábújik.Máris minden gondunk elszállt...csak simogatjuk a selymes bundájukat és élvezzük azt a nyugtató érzést...Kedvencünk is ugyanígy élvezi a törődést.Cicáink ezt dorombolással jelzik is.Orvosilag bizonyított tény, hogy a macskák dorombolása 20%-kal csökkenti a vérnyomást, így a stressz-érzetet is. Mindez jótékony hatással van a gazdi koleszterin-szintjére, sőt erősítheti az immunrendszert. A macska dorombolásának frekvenciája (25-150 Hertz) ugyanakkor elősegíti a törött csontok gyógyulását.A gyakorlatban is alkalmazzák a módszert: sebészek használnak ilyen frekvenciájú hangokat a betegek gyógyítására.De mi is a dorombolás?A mai napig sem teljesen tisztázott, hogyan is képzik a doromboló hangot a macskák.Általánosan elterjedt tudományos nézet, hogy a doromboló, berregő hang a gégében keletkezik: a macska megfeszíti és elernyeszti hangszalagjait kilégzéskor és belégzéskor. Így a beszívott és kilehelt levegő is megrezegteti a szalagokat. A hangszalagokhoz haladó idegek másodpercenként húsz-harminc megfeszülést-elernyedést váltanak ki. Ha a macskák esetében a „titkos fegyver” a dorombolás, a kutyáknál ugyanez a szaglás. A kutyák ugyanis képesek kiszagolni a rákos sejteket a betegség igen korai stádiumában. Gyógyult gazdik beszámolói szerint az állat nyugtalanná válik, viselkedése megváltozik; megmorogja, vagy akár meg is harapja a beteg testrészt. A kutyák „diagnózisa” olyan mértékben csalhatatlan, hogy egy amerikai kutatócsoport tanulmányozni kezdte a módszer megvalósítását gépi segítséggel is: az elképzelés szerint egyfajta szkenner „szaglászná” végig a páciens azon bőrfelületeit, ahol felmerült a rákos sejtek jelenléte.
Ösztön?Hatodik érzék?Véletlen?Csoda? Nem tudhatjuk...

"Azt, hogy az állatok miért olyanok, amilyenek, sohasem tudhatjuk meg, mert szörnyű és bonyolult történetük legtöbb bizonyítéka reménytelenül elveszett; ámde az, hogy olyanok, amilyenek, hogy ők az elektronok, bolygók, ködök és napok végtelen és rémséges sivatagában a mi egyetlen társaink, örök öröm és vigasz számunkra."
    ( William Morton Wheeler)

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr801935772

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása