Kisebb méretű forgószeleket mesterséges úton, különösebben nem bonyolult előállítani, azonban egy 34,4 métereset már "egy cseppet" nehezebb, ugyanis jelenleg a stuttgarti Mercedes-múzeumban ez minősül a rekordtartónak.

Felmerülhet a kérdés, hogy vajon miért hoznak létre az emberek mesterséges tornádókat? Erre több válasz is létezik. Először is a kisebb méretű forgószeleket mesterséges körülmények között jobban lehet tanulmányozni, ami a meteorlógiai kutatások fejlődését szolgálja, viszont a stuttgarti Mercedes-múzeumban nem ez okból építették ezt a masinát. Fő rendeltetése a tűzvédelem, ugyanis az épület hatalmas méretei és egybefüggő termei miatt nem volt lehetőség a hagyományos elszívóberendezéseket beszerelni, amely egy esetleges tűzeset alkalmával nem tudta volna a keletkező füstöt kellőképpen elvezetni. A mérnökök igazán rendhagyó ötlettel álltak elő: A 35 méter belmagasságú központi csarnok falaiba elhelyeztek 144 fuvókát, amely segítségével forgószelet lehet generálni. Ennek nagy előnye, hogy a forgószél alacsony nyomású magja magába szívja a füstöt, majd egy ventilátor segítségével kivezeti az épület tetején a szabadba. Ezzel a megoldással megoldhatóvá vált a központi csarnok tűzvédelmi biztonsága is, amellyel egyben világrekordot is döntöttek.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr491928201

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása