Mi az az ASCII-art?

2010.04.16. 08:00

Az ASCII az American Standard Code for Information Interchange rövidítése. Ez egy olyan karakterkódolási szabály, amely a nyugat-európai nyelvekben használatos kis- és nagybetűket, számokat, írásjeleket és vezérlőkaraktereket (pl.: bekezdés, tabulátor, sorvég) tartalmaz.

Eredetileg az 1960-as években a telexberendezésekhez fejlesztették ki, de hamarosan a számítógépek első számú karakterszabványává vált. Kezdetben a számítógép és az ember között kizárólag karakteralapú szöveges kommunikáció volt lehetséges, amelynek korlátait próbálták tágítani úgy, hogy különböző betűkből és karakterekből grafikákat hoztak létre. Meglepő módon, ez a típusú karakterkódolás nem számított újdonságnak, mivel már korábban is hoztak létre grafikákat betűkből, írógép segítségével. Az első ilyen fennmaradt grafika 1867-ből származik, de a telexgépek (géptávírógépek) korából is fenmmaradt néhány érdekesség.

Az igazi áttörés a '60-as, '70-es évek hozták, amikor ugyanis a szűkös kapacitású átviteli vonalak miatt csak ezzel a módszerrel lehetett színesíteni az egyhangú karaktervilágot.
Az első számítógépes nyomtatók is kizárólag betűket tudtak kinyomtatni, amiből következett az informatikusok méteres ASCII-rajzai (plakátok, hirdetések, nők rajzai...), amelyeket hatalmas méretekben nyomtattak a végtelen leporellópapírokra.

Mint minden művészetnek, ennek is különböző ágai alakultak meg. Más kellett egy fekete papírra, mint egy fehér papírra, hogy jól mutasson; mások vonal alakú karakterekből, vonalas, míg valaki rendes betűkből, tónusos hatást ért el.

Az informatikai programok fejlődésével, a különböző képszerkesztő programok megjelenésével ez a technika a háttérbe szorult, de közel sem szűnt meg létezni. Még a mai napig is népszerű alkalmazások azok, amik egy hagyományos fényképünket képesek átkonvertálni ilyen ASCII karakterekre.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr691924862

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása