Edison első találmánya

2010.04.14. 08:00

Edison első igazán sikeres találmánya a quadruplex távíró volt, amellyel megnégyszerezte a hagyományos távíróvonalak kapacitását. Edison 19 éves korától távírászként dolgozott, ami közben folyamatosan bővítette természettudományi és műszaki ismereteit.

1869-ben bejelentette első szabadalmát, egy parlamenti szavazógépet, ami képes volt az igen - nem szavazatokat összeszámolni, de találmánya nem talált potenciális vevőkre. Ekkor New Jersey-be költözött és figyelme a távíró felé fordult, amit sok évi tapasztalatából már oly jól ismert. Ezekben az időkben a fő probléma a távíróvonalak kapacitásában rejlettek, melynek megoldását tűzte ki célul Edison, valamint tervbe volt véve a kétirányú távíró továbbfejlesztése is.
Az egyetlen érpáron továbbítható üzenet számát megduplázta oly módon, hogy a küldött jel különböző feszültségértékeihez és polaritásához is információkat rendelt, így egyetlen távíróvonalon mostmár 4 távirat volt továbbítható. (Megoldásában gyakorlatilag az amplitudómoduláció és a fázismoduláció elveit alkalmazta.)

Érdekesség, hogy amikor Edison találmányát először vitte el a Western Union nevű távíróvállalathoz a célból, hogy hátha megveszik tőle, akkor reményei szerint 5000 dollárnak tippelte találmányának értékét, azonban félénksége miatt nem merte az 5000 dollár vételi árat kimondani, nehogy esetleg sokallják azt, és így a cég tisztségviselőjére hagyta az ár meghatározását. Stratégiája bevált, mivel azonnal 10 000 dollárt ajánlottak találmányáért. (Bár véleményem szerint még így is bőven értéken alul vásárolták meg)
Akkoriban ezzel a szerkezettel 20 millió dollárt spórolt a cég, mivel ezzel nem volt szükség új vonalak kiépítésére, hanem elegendő volt a szerkezetbeli kapacitásbővítés finanszírozása.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr71918863

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása