Az elektromos angolna...

2010.04.10. 08:00

Az elektromos angolna akár 650 voltos áramütést is képes produkálni, hogy áldozatát elkábítsa.
Az Electrophorus electricus névre hallgató angolna akár a 2,5 méteres hosszúságot is elérheti. Testfelépítésének az érdekessége, hogy a létfontosságú szervei kivétel nélkül, közvetlenül a feje mögött találhatóak. Testének további, akár több méteres szakaszában csak kettő szerv helyezkedik el, a Hunter-szerv, és a Sach-szerv. Ez a két szerv felelős az elektromos kisülésekért. A Hunter-szerv a nagyobb, a Sach-szerv pedig a kisebb kisüléseket hozza létre. Mindig a feje felöli oldalon található a pozitív, a farka felé pedig a negatív pólus.

Vadászatának fizikája egyszerű: Közel úszik áldozatához, amikor is elektromos kisülést hoz létre, és mivel áldozata jobb áramvezetőnek minősül, mint a körülötte lévő közeg (víz), így a rajta átfolyó áram izombénulást hoz létre, vagy akár meg is ölheti. Egy tipikus 500 voltos, 1 amperes áramütés akár egy felnőtt embert is képes lenne megölni.

Aki nem szívesen futna össze váratlanul egy ilyen kis "halacskával", akkor az kerülje a dél-amerikai Amazonas és Orinoco folyó vizeit, de nyugalom (elméletileg) Magyarország vizeiben ilyenek nem úszkálnak szabadon...

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr81908375

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása