A zászló egy rúdra rögzített vászondarab (lobogó), mely árbocon (keresztrudas zászló) vagy rúdon leng. Van több fajta alakú is, de a legelterjedtebb a téglalap. Régen háborúkban használták a csapatok elkülönítésére és vezénylésére. Mára a világ minden államának van zászlója, mint ahogy a megyék és városok is rendelkeznek egyedi szimbólummal ellátott lobogóval. Sőt, néhány nemesi ranggal rendelkező személy (király, királynő) vagy egyre gyakrabban szervezet, klub, sportklub is rendelkezik kizárólag rá jellemző emblémával ellátott zászlóval.Rengeteg zászló létezik,megannyi történettel.

De mi a mi zászlónk története?Ha a nemezeti lobogónk színeinek történetét akarjuk megismerni,akkor az államalapítás idejére kell visszamennünk.Kézai Simon szerint honfoglaló őseink egészen Gézáig olyan zászló alatt vonultak hadba,mely szent madarunkat,a turult ábrázolta.Első Árpád-házi királyaink idején az országot a király reprezentálta,így tehát a királyi zászló töltötte be az ország zászlajának funkcióját is.Szent István lobogója a krónikák tanúsága szerint vörös volt,ami minden bizonnyal a bajor hatásnak (Gizella) volt köszönhető.A 11. és a 12. században megjelent a a fehér szín is a királyi zászlón(Négy fehér és négy vörös vízszintes csík,vagyis az Árpád-sáv).Az Árpád-ház kihalása után e két szín többnyire megmaradt,kiegészülve az uralkodói család címerével.A történészek kutatásai szerint már 1557-ben megjelent a tricolor zászlónk Jean Agricola egyik képén.A zöld szín feltehetőleg a a hármashalom zöldjéből alakult ki . A trikolór – három színű – tagolásában, mely a francia trikolór alapján a forradalomra is utalt, a korabeli értelmezés szerint a piros sáv az „erőt”, a fehér a „hűséget” és a zöld a „reményt” szimbolizálta.

A Magyar Köztársaság hivatalos állami lobogójának meghatározását az 1949. évi XX. törvény tartalmazza, tehát az alkotmányunk. A 76. § 1. bejegyzésében e szavakkal van megfogalmazva: "A Magyar Köztársaság zászlaja három, egyenlő szélességű piros, fehér és zöld színű vízsszintes sávból áll."
A Magyar Köztársaság nemzeti jelképei és a köztársaságra utaló elnevezések törvényes használatát az 1995. évi LXXXIII. törvény szabályozza.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr391905637

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása