1990-ben az új országgyűlés első törvényében, október 23. napját emelte nemzeti ünneppé. 1989 júniusában Nagy Imrét és mártírtársait újratemették, amit az akkori állampárt "pusztán kegyeleti aktusként" próbált beállítani. Ennek a próbálkozásnak a kudarca jelentette a legfontosabb lépést az 1956-os forradalom átértékelésének. Szeptember végére véget értek az MSZMP és az ellenzéki képviselők közötti kerekasztal-tárgyalások, és a lezáratlan ügyekről pedig népszavazást írtak ki.

1989. október 23-án az ideiglenes köztársasági elnök, Szűrös Mátyás, kikiáltotta a 3. Magyar Köztársaságot, majd az első szabad választásokat 1990. március 25-ére írta ki. A megválasztott parlament május 2-án tartotta alakuló ülését, amelyen megválasztották a tisztségviselőket, majd Németh Miklós kapott szót, leköszönő kormánya nevében, végül törvénybe foglalták október 23-a nemzeti ünnepnek, illetve az 1956-os forradalom és szabadságharc kezdetének való kinevezését.
A 3. Magyar Köztársaságnak is ez a nap a születésnapja.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr701885576

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Példátlan társadalmi szerződést kötöttek választóikkal a Civil Mozgalom és a Jobbik képviselőjelöltjei! 2010.04.02. 01:30:05

Avagy - akik Történelmet írtak function iwiwshare_click() {u=location.href;t=document.title;window.open('http://iwiw.hu/pages/share/share.jsp?u='+encodeURIComponent(u)+'&t='+encodeURIComponent(t),'iwiwshare','toolbar=0,status=0,location=1, width=65...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása