Az isteni kakaó

2010.03.17. 08:00

A XVI. század elején a mexikói indiánok a kakaóbabot pénzként használták,bármire cserélhették,akármit vehettek érte.Theobroma cacao ,vagyis az istenek tápláléka névvel illete Karl Linné svéd természettudós ezt a növényt.A kakaó valószínűleg az Amazonas és az Orinoco folyók vidékéről származik, első élvezői a maják és az aztékok voltak.Az azték legendák szerint a kakaó a Paradicsomból származott,fogyasztása bölcsességet és erőt ad.Ők készítették az első csokoládéitalt,melyet "sokolatl"-nak vagy keserűvíznek neveztek.

 

A különleges ital elkészítése a kakaóbab megpörkölésével és megőrlésével kezdődött,majd kukoricaliszttel,vízzel,esetleg mézzel keverték és vaníliával ízesítették.Európába Cortez (mások szerint Kolumbusz) hozta az első terméseket Mexikóból, valamikor 1520 táján. Itt először mexikói módi szerint, vagyis hidegen itták a kakaóporból való italt. Újító és honosító kedvükben megpróbálkoztak azzal is, hogy borral vagy meleg sörrel (!) elegyítsék, de szerencsére inkább maradt a vizes és tejes változat.Az 1600-as évekre eljut Franciaországba, Itáliába, majd a porosz és a bécsi udvarba. A kakaó talán az egyik legkedveltebb ital napjainkban, a gyerekek és felnőttek körében egyaránt.A legújabb kutatások szerint számos pozitív hatása van az emberi szervezetre.Olyan fontos ásványi anyagok vannak benne, mint a kálium, magnézium, foszfor, sőt kalciumot, vasat, valamint A, B1 és B2 vitaminokat is tartalmaz.A kakaóital mellett a csokoládé alapanyaga is.A csokoládéfogyasztás a 17-18. században kezdett elterjedni, majd a 18. században (a kávéval és a teával együtt) valóságos gasztronómiai forradalmat indított el, a gazdagság és a luxus szimbólumává vált.A csokoládé fogyasztásakor  megnő a szervezet szerotoninszintje. Ha ez az enzim nem éri el a megfelelő mennyiséget az ember szervezetében, akkor könnyen kedvetlenné válhatunk. A csokoládé tehát éppen ennek az enzimnek a jelenlétét fokozza, eredményképpen jókedvűbb, derűlátóbb lesz az ember.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr371845927

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thailog 2010.03.17. 19:32:04

Na megyek és csinálok egy jó, forró kakaót...Meghoztad hozzá a kedvemet...;):D
süti beállítások módosítása