A legnagyobb harapás

2010.03.11. 08:00

Mai ismereteink szerint az eddigi földi élőlények közül a másfél millió éve kihalt Carcharodon megalodon nevű cápafajnak volt a legerősebb harapása. A cápa hossza 10-20 méter volt, és állkapcsával négyzetcentiméterenként nem kevesebb, mint 10-18 tonnás erőt tudott kifejteni.

Csak összehasonlításképpen, a mai élő állatok közül ezt a rekordot a nagy fehér cápa tartja, (mellesleg megjegyezném, hogy ő a Carcharodon megalodon mai rokona) viszont "csak" 1,8 tonnás négyzetméterenkénti szorítással. Az ember állkapocsizma nagyjából 80 kilogrammot képes kifejteni.

Jogos kérdés lehetne, hogy a tudósok hogyan határozták meg a megalodon harapásának nagyságát, ha ma már kihalt fajnak számít. A válasz mint mindig, most is egyszerű. A fellelt állkapocsmaradványok tanulmányozásával egy számítógépes 3D-modellbe ültették az adatokat, amely segítségével könnyűszerrel megkapható lett az eredmény.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr281829680

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása