O.K.

2010.03.10. 08:00

Biztos vagyok benne, hogy már mindenki találkozott az "O.K." betűszóval, másképpen, "ok", "oké", "oksi"...stb.
A szó eredete igencsak vitatott, a legtöbben angol eredetűnek tartják, de akár egy kis kutatás után, azonnal találhatunk más nemzetiségű magyarázatokat is. Az érdekesség kedvéért néhányat megosztok veletek:

Sokak szerint az O.K. egy szállítási ügynök monogramja, aki a jóváhagyott rakodási számlákra írta ezt a két betűt.
Mások szerint egy Old Keunuk nevű indián törzsfőnök monogramja, aki az amerikai kormány és a törzse közti szerződéseket így írta alá.
Vannak, akik a görög olla kalla (minden rendben) szóból eredeztetik, de néhányan pedig a német ordnungsgemäß kontrolliert (szabályszerűen ellenőrzött) szóra tekintenek úgy, mint az ősatyja.
Ismert még egy második világháborúból ismert kifejezés, amit az amerikai katonák használtak, zero killed (nincs halottunk), amire sokan szintén úgy tekintenek, mint potenciális eredete az "O.K."-nak.

A szó legkorábbi megjelenése az 1839. márc. 23-i Boston Morning Post című újsághoz köthető, amelynek egyik cikkében az "all correct" kifejezést helyettesíti.
A nyelvészek szerint azért nem az "A.K." kifejezés terjedt el, mert a kor szlengje alapján ezt "oll korrekt"-nek, vagy "ole kurreck"-nek használták.

Tömeges elterjedése valószínű az 1840-es amerikai választásoknak köszönhető, mivel a demokraták ezt a kifejezést már tudatosan használták kampányukban.

Szerző: Thailog

Szólj hozzá!

Címkék: ok oké oks o.k.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr461826744

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása