Tequila kategóriák

2010.03.04. 11:14

Rövid bevezetőként szeretnék ismertetni egy-két adatot. 2006-ban 228 226 209 liter tequliát állítottak elő. Ennek a 34%-a minősült a legmagasabbra értékelt "100%-os agávéból készültnek". Hivatalosan ezt a mennyiséget 901 bejegyzett termelő készítette, de közülük a 4 legnagyobb, a Cuervo, a Sauza, a Herradura, és a Cazadores a termelés közel felét teszi ki. Az összes tequila 45%-a, Tequila városa körül készült, ami az eredtvédelem követelménye.

Az italokat a mexikói tequilatörvény alapján 5 kategóriába sorolják, melynek fő iránymutatója az ital érettségi szintje.

Tehát az 5 kategória:
1. Blanco vagy plata (fehér vagy ezüst):
Érlelési eljárás tekintetében ez tart a legrövidebb ideig. Lepárlás után azonnal palackozzák, vagy legfeljebb 60 napig hagyják érni acéltartályokban. Ennek következményeként a robusztus, csípős íz jellemzi.

2. Joven abocado (suave, oro):
Tulajdonképpen alapja megegyezik a blanco-val, tehát érlelési eljárásában nem különbözik, de a hozzáadott különböző ízesítő- és színezőanyagoktól íze és zamata megváltozik. Főbb adalékanyagok: karamell, vanília, mandula, tölgykivonat. Ezek idősebb,érlelt kinézetet biztosítanak az italnak, valamint ízvilágát gazdagabbá, összetettebbé varázsolja.

3. Reposado (pihentetett):
Érlelési ideje kettő hónaptól akár egy évig is terjedhet, szigorúan tölgyfa hordókban. Így ízei gazdagabbakká, komplexebbekké válnak. A tölgyfa hordóból kioldódó adalékanyagok, mély, karakteres színt kölcsönöznek az italnak, valamint a faízek érvényesülésével az ízek harmóniája még inkább megjelenik. A Mexikóban eladott tequilák 60%-át ez a fajta adja ki.
Ezen belül létezik még egy nem hivatalos kategória, a Gran Reposado, amely az átlagosnál hosszabb (>1év) érlelésre utal.

4. Anejo (érlelt):
Szintén tölgyfa hordókban pihentetik, azonban fontos, hogy a hordó nem lehet 350 literesnél nagyobb. Pihentetési ideje egy év és 3 év közé esik. Ízvilágára itt is a mélyebb szín és fásabb ízvilág jellemző, azonban fokozottabb mértékben, mint az előző kategóriában.

5. Extra Anejo:
2006-ban vezették be ezt a kategóriát, ami a 3 évtől tovább érlelt tequilákra vonatkozik. Általában az első 4 évben tölgyfa hordókban érlelik, azonban az esetleges további érlelésre áthelyezik őket acéltarályokba, hogy a minőségromlást elkerüljék. Ilyen módon még akár 5-6 évig is pihentethetik. Az ilyen fajtájú érlelés hosszát az italok címkéin is fel szokták tűntetni (pl.: tres anejos).
A Reserva de casa elnevezés már a prémiumkategóriára utal.

A tequila alkoholtartalmától (30-40% között), sokkal fontosabb jellemző az összetétel, tehát az agávé mennyisége. A "100% agave", vagy a "100% agave azul", valamint a "cien por ciento de agave" megjelölés mind azt jelenti, hogy az ital 100%-ban kék agávéból készült. Amennyiben ez a felirat nincsen feltűntetve a címkén, annyiban a készítéséhez még a megengedett mennyiségben cukrot adtak. Ez az ital ízvilágára is komoly befolyással hat.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr431808209

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

HalivudEstevez · http://www.halivud.hu 2012.02.15. 17:12:25

Tequila rajongóként köszönöm neked az infókat :)
süti beállítások módosítása