Az Apollo-program során, melynek a célja a Hold elérése volt, az űrhajósok magukkal vittek csaknem 12 Hasselblad EL500-as fényképezőgépet, speciális objektívekkel együtt. A fényképezőgépeket külön erre az alkalomra gyártották, hogy ellent tudjanak állni a nagyjából 140 Celsiusos hőségnek, valamint a légnyomás hiányának. A gépeket még a Földön feltöltötték 160, illetve 200 felvétel elkészítésére elegendő színes és fekete-fehér filmtekercsekkel, amiket használatuk után azonnal kifűztek a gépekből, és a speciális Hasselbladokat üres filmkazettával ott hagyták a Hold felszínén. De vajon miért?

A híres "Földfelkelte a Holdon" c. fotónak, ami megjárta a Time magazin címlapját, vicces története van. Azért láthatjuk a Földet már jóval a horizont felett, mert amikor pontosan a Földfelkelte időpontjában fényképeztek, akkor véletlenül a fekete-fehér filmmel ellátott gépet használták. Amíg kerítettek egy színes fényképezőgépet, addigra már a Föld jóval távolabb járt a Holdtól. (Az alsó kép mutatja a Földfelkelte időpontjában készült fotót.)

Visszatérve az eredeti kérdésünkhöz, hogy vajon miért hagyták a Hold felszínén a több ezer dollár értékű fotófelszerelést, a válasz egyszerű. Amikor az űrhajó visszatér a földi légkörbe, akkor a visszatérés folyamán a holdkompon minden egyes dekagramm számít, tehát a tudósok kiadták az űrhajósoknak, hogy a nehéz fényképezőgépek helyett inkább hozzanak holdkőzetet, mert így nem keletkezik többletsúly, valamint a holdkőzetet tudják tanulmányozni. Így tehát a Földre csak az elexponált filmtekercsek tértek vissza, a gépek vázai pedig mai napig ott hevernek a Hold felszínén.

Mi ebből a tanulság? Ha szeretnél egy ilyen gépet, de nincsen rá pénzed, akkor nincs más dolgod, mint kiugrani a Holdra az egyikért...:) Sok sikert hozzá!

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr91766958

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása