Az 1300-as évek második felére a feketepestis járvány drasztikus terjedése volt jellemző. Velence folyamatos ellenőrzésre kényszerült a nagy hajóforgalom miatt, mivel a hajósok és áruik esetleges fertőzöttségétől jogosan tartottak a vezetők. A feketepestis lappangási ideje maximum 10 nap volt, ezért negyven napig tartották az érkező hajósokat elkülönítve, hogy mutatkoznak-e rajtuk a fertőzöttség jelei. Tehát az elzárás idejének a számától, olaszul quarantina (negyven) szóból ered a karantén kifejezés.

A Velencében bevált karantén intézménye folyamatosan kezdett terjedni és egyre több helyen alkalmazták, mint bevált megelőzési módszert. A XVII-XVIII. században már központi szabályozásként is megjelent, aminek köszönhetően a pestist jelentősen visszaszorították.

1630-ban az óvintézkedések ellenére Velencében kitört a pestisjárvány, melynek következtében a lakosság egyharmada odaveszett.
A pestisjárvány végeztével a velenceiek megépítették a gyönyörű Santa Maria Della Salute templomot, melynek keretében szerették volna megköszönni Máriának, hogy elűzte a pestist városukból.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr721756747

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása