A választások közeledtével aktuális témának minősül a politikai jobb- és baloldal fogalompár kialakulása a pártok tekintetében. Természetesen e 2 fogalom értelme az évek folyamán részben megváltozott és nem állítható teljes mértékben párhuzamba a kezdeti jelentésükkel, viszont keletkezésük története képes vázolni a fogalompár alap körvonalait.

A képviselők parlamenti padsorokban elfoglalt helye alapján alakult ki a politikai jobb- és baloldal fogalma, illetve az egyes pártoknak és a már addig is létező politikai-világnézeti felfogásoknak a jobb-bal tengelyen történő ideológiai meghatározása.
A francia forradalom idején, az 1791-es Nemzeti Konventben ültek a képviselők úgy, hogy az elnöktől jobbra a változásokat elutasító monarchisták, bal oldalon pedig a változást hirdető forradalmi klubok képviselői foglaltak helyet. Így lett a jobb oldal jellemzően az arisztokratikus, királyhű, a bal oldal pedig az egyenlőséget hirdető, liberális és haladó nézőpont szinonimája.
Természetesen a mai politikai rendszerekben a két oldalt már nem lehet ilyen kristálytisztán definiálni és megkülönböztetni a különböző ideológiák keveredése és folyamatos politikai változások végett.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr671750586

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása