Mpemba-paradoxon

2010.02.10. 20:56

A minap olvastam a Mpemba-paradoxonról, mely a víznek egy különleges viselkedéséről számol be.

Ha kiteszünk a fagyba egy tál hideg-, és egy tál melegvízet, úgy, hogy a tálak és a víz mennyisége azonos, akkor melyik tál fog először befagyni?
A kérdés olvasásakor az első dolgom az volt, hogy mentem a konyhába, kerestem két tálat és elvégeztem a kísérletet.
Az ember először automatikusan arra gondol, hogy a hidegvízes tál fog először befagyni, mivel az alacsonyabb hőfokról indul, de vajon ez tényleg logikus következtetés?

Először ezzel a témával Arisztotelész foglalkozott Kr. e. 300-ban, majd 1963-ban a tanzániai Erasto B. Mpemba (akiről elnevezték a jelenséget) szembesült a meglepő valósággal fagylaltkészítés közben. Nem várt módon, a két tál közül a melegvízes tál érte el először a jegesedési szintet.

1969-ben Erasto Mpemba és G. Osborne számos kísérlet elvégzése után együtt jelentették meg a megfigyelést, azonban magyarázatot rá mai napig nem találtak.

Sok sikert az otthoni kísérletezéshez! :)

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr221747626

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása