Cserépszavazás

2010.03.05. 08:00

A cserpészavazás intézményének fő célja a hatalomra törés megakadályozása volt az ókori görög városállamokban. A későbbi időkben a bürokrácia növekedésével már inkább csak arra használták néhány politikusok, hogy megszabaduljanak vetélytársaiktól. Athénban Kleiszthenész vezette be ezt az eljárást Kr. e. 508 után (türannosz elkeregtése), azonban ténylegesen csak húsz évvel később alkalmazták először. Meglepő adat, hogy az első 70 évben csupán kilenc cserépszavazás zajlott le.

A szavazás menete úgy zajlott, hogy az előre kihirdetett időpontban az athéni polgárok, akik szavazati joggal rendelkeztek, összegyűltek az agorán, ott mindenki kapott egy cserépdarabot, és belekarcolta annak az embernek a nevét, akit száműzni akart a városból. (Csak egy érdekesség, hogy Szürakuszaiban cserépdarabok helyett olajfalevelet használtak) Amikor mindenki leadta szavazatát, akkor az arkhónok összeszámolták a cserepeket, és amennyiben nem érte el a 6000 darabot, a szavazást érvénytelennek minősítették. A szavazatok végeredménye alapján, amelyik politikus a legtöbb szavazatot kapta, azt 10 évre száműzték. A gyakorlatban ezt nagyon ritkán tartották be, általában 1-2 év után visszatérhetett, de ez a mértékű kimaradás egy politikus karrierjét romokba döntötte és kezdhetett szinte mindent előlről.

Néhány tárgyi leletről az is kiderült, hogy általában a cserepekre kisebb megjegyzéseket is véstek (pl: áruló; szamár; rágalmazó, vagy akár:Büntessék már meg Hippokratészt!)
A történészek általánosan elfogadták azt a tényt, hogy a cserépszavazás segített fenntartani a demokratikus rendet Athénban, bár az Akropoliszi leletek megtalálása után elbizonytalanodtak kijelentésükben, mivel egy ásatás során mintegy kétszáz szavazócserepet találtak egy kút mélyén, amelyekről megállapították, hogy csupán néhány ember véste mindegyiket. Érdekes, hogy a híres athéni demokráciában is javából virágzott már a korrupció...

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr331809372

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása