A bányászok védőszentje...

2010.05.10. 08:00

A harmadik században élt Szent Borbálát tartják a kohászok, a bányászok, a tüzérek, tűzszerészek és az ágyú- illetve harangöntők védőszentjének.
Számos legenda terjeng Borbáláról, az egyik szerint édesapja egy toronyba zárva tartotta fogva, hogy óvja a külvilágtól. A lány titokban felvette a kereszténységet, de mikor ezt pogány apja meghallotta, halállal akarta büntetni lányát. A lány imái meghallgatásra találtak, megnyíltak a torony falai és sikeresen el tudott menekülni. Egy pásztor árulása vetett véget Borbála bújkálásának, aminek eredményeképpen elfogták és megkínozták. A legenda szerint éjjelente a kínzás során szerzett sebei begyógyultak, és lelkileg sem tudták megtörni a hívő lányt. Büntetésül végül meztelenül kipellengérezték őt a piacon, de az Úr ekkor is segítségére sietett, méghozzá úgy, hogy a földből felszálló párával és az égből lenyúló felhőkkel ruhaként takarta el a lány testét. A pogányok ekkor fővesztéssel sújtották Borbálát, amit apja hajtott végre. A szívtelen apát végül a haza felé vezető úton egy villám sújtotta halálra, Borbála sírjánál pedig csodák kezdtek el történni.

Borbálát egyrészt a felkészületlenül jött halál elleni oltalmazóként tisztelik, gyakran ábrázolják áldoztató kehellyel és ostyával, másrészt a villámcsapás és a tűzvész ellen is védelmét kérik. Így került képmása gyakran a vészharangokra, amiből következett a harangöntők védőszentjévé válása. A hegymászók és a bányászok a villámcsapások és a veszélyes sújtólégveszély ellen is szintén Borbálától kértek védelmet.

Érdekesség, hogy ünnepnapját december 4-én tartják, de ezt a katolikus naptárban nem jegyzik, mivel legendáját számos kérdőjel övezi. Mivel az autentikusnak tekintett források sem számolnak be róla, ezért 1969-ben kivették az ünnepét a naptárakból. Kultusza azonban megmaradt, ami számos festményen, freskón és szobrokon jelenik meg, többek között Tatabányán is, vagy a prágai Károly hídon.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr901986705

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása