Már sok biológus és kutató kereste arra a kérdésre a választ, hogy vajon mitől ilyen jók a kenyai futók?
Több feltételezés is született már, mint például a hatékonyabb szív és érrendszer, vagy a tüdő jobb hatásfoka, de egyik sem fedi a valóságot.
Egy német kutató találta meg a valódi választ, ami nem más, mint az izomzatuk speciális tulajdonságai. Tíz kenyai futót, hat héten át vizsgáltak, aminek eredményeképpen rájöttek, hogy az izomzatuk oxigénfelhasználása kedvezőbb a más nemzetiségű futóéktól.
Lemérték a vérük hemoglobinszintjét, a szívük méretét, és az adatokat összevetették a kontrollcsoporttal mért értékekkel, melyből különösebb különbség nem mutatkozott.
A kutatás azt mutatta ki, hogy 18 km/h sebességet meghaladó futásnál a kenyai futók izomzata gazdaságosabban bánik a rendelkezésére álló oxigénnel, mivel az éppen nem használt izomcsoportok nem fogyasztanak feleslegesen oxigént, ezt a hosszútávú futáshoz alkalmazkodott életmódnak tudják be a kutatók.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr451929265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása