A legtöbb ember számára talán már mindennapossá váltak a konfliktusok,veszekedések.Veszekszünk a családtagjainkkal,a párunkkal,a főnökünkkel...Veszekedni néha muszáj.(Az más kérdés,hogy mennyire érdemes...)Az okos veszekedés,vita még hasznos is lehet.Hiszen a konfliktusokat meg kell oldani,de nem mindegy milyen áron.Veszekedés közben vajon gondolunk-e arra,hogy károsítjuk a vitapartnerünk egészségét?

 

Pedig így van.Kutatások bizonyítják,hogy a veszekedés okozta stressz hatására lassabban gyógyulnak a sebek.. Egy félórás vitatkozás elegendő stresszt jelent ahhoz, hogy a sebgyógyulás folyamatát akár egy nappal is meghosszabbítsa. A rendszeresen vitatkozó pároknál ez az idő akár a kétszeresére is elhúzódhat.Veszekedés közben sokszor bántó szavakat vágunk a másik fejéhez.Talán nem is gondoljuk komolyan...vagy úgy gondoljuk,hogy "Majd elfelejti...".De ez nem ilyen egyszerű.Német kutatók megfigyelték,hogy milyen hatással vannak az emberekre a fájdalommal kapcsolatos szavak.A kutatásból kiderült,hogy a szavak valóban képesek fájdalmat okozni,legalábbis az agy a fájdalommátrix aktiválásával reagál.A fájdalommátrix olyan központ az agyban, ahol a fájdalmas élmények emlékei tárolódnak, és ezeket az emlékeket hívjuk elő, hogy elkerüljük a fájdalmas szituációkat.A kísérletben 16 alany agyi aktivitását rögzítették fMRI készülékkel.A kutatók különböző, fájdalomhoz köthető szavakat olvastak fel,és megkérték az alanyokat,hogy képzeljenek el egy szituációt az adott szóhoz kapcsolódóan.A következő kísérletben pedig,a felolvasás közben elvonták az alanyok figyelmét.Viszont az agy fájdalommátrixa mindkét esetben aktiválódott.A német pszichológusok más negatív jelentésű,de fájdalomhoz nem köthető szavakkal,ill. semleges és pozitív jelentésű szavakkal is elvégezték a kísérletet,de egyik esetben sem aktiválódott a fájdalommátrix.Ez csak két kísérlet.De ki tudja,milyen kárt okozunk a másikban akár fizikailag,akár lelkileg.Hiába édes a kibékülés, és jó a az összebújás veszekedés után...Gondoljunk arra mielőtt egyetlen hangos szót is kiejtenénk a szánkon,hogy érdemes-e vitába keveredni?Vagy megoldható csendben és békességen?Akkor hajrá!

Kihagyhatatlan: "Vannak emberek, akik egész életükben veszekednek valakivel, veszekednek önmagukkal, veszekednek az élettel. Az ilyenek élete egyfajta színdarab, amelynek ők írják a szövegkönyvét, méghozzá a saját kudarcaik alapján.
De legrosszabb az, hogy ezeket a színdarabokat nem lehet egyedül előadni. Így aztán más szereplőket is be kell vonniuk a játékba.
Ők állandóan az élet igazságtalanságáról panaszkodnak és azt kívánják tőlünk, hogy helyeseljünk, tanácsokat adjunk és egyáltalán: vegyünk részt a színjátékukban.
Vigyázz, ebből a játékból csak vesztesként lehet kikerülni." (Paulo Coelho)

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr931922119

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása