Egy 1980-as kutatás alapján 9 éves különbséget mértek a jobb- és a balkezesek átlagos várható élettartamában. Vajon ez valóban így van? Balkezes olvasóink biológiai órája gyorsabban ketyeg, mint a jobbkezeseké? A tovább után megtudhatjuk a választ.

Ezt a tesztet Halpern-Coren felmérésnek nevezik, ami az eredmények közzététele után, azonnal kereszttűzbe került. Később be is bizonyosodott, hogy hibás módszerek miatt kapták az eredményt. Egyrészt rengeteg másodkézből származó információkból dolgoztak, másrészt az adatokat hibásan elemezték.

Meglepő módon, ettől függetlenül a felmérés kijelentése nem alaptalan, bár konkrét magyarázatot még nem találtak rá.
Fejlődésszakértők szerint a terhesség, vagy a szülés alatti stressz okozhatja a balkezesség kialakulását, azonban a stresszes szülések velejárója a megnövekedett megbetegedési kockázat. Tehát ezekben az esetekben nem magától a balkezességtől él esetleg rövidebb ideig az egyén, hanem a szülési körülmények közt megszerzett betegségek, vagy károsodások miatt (Természetesen ez nem minden balkezesre igaz. Sokan teljesen egészségesen születnek, de a balkezesekre ez arányosan kevésbé jellemző).
Az egypetéjű ikrek között is gyakoribb a balkezesség. Az ikrek gyakrabban születnek kisebb súllyal, mint az egyedül születő csecsemők, ami szintén összefüggésbe hozható az alacsonyabb várható élettartammal.
Egy másik magyarázat erre a jelenségre az az, hogy sokkal több a férfi balkezes, mint a női, és mivel a férfiak alapból átlagosan rövidebb ideig élnek, ezért ez a tény is elferdeíti a statisztikát ebbe az irányba.

Tehát nem kell pánikba esni kedves balkezes látogatóinknak, mivel maga a balkezesség nem egyenlő a rövidebb élettel, csak árulkodó jel lehet az esetleges háttérben húzódó, születés óta meglévő rendellenességeknek, betegségeknek.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr101915609

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása