Dögrováson van...

2010.04.11. 08:00

A köznyelvben terjesen természetesen használjuk ezt a kifejezést, hogy "dögrováson van...". Mindenki tudja használni, mindenki érti a jelentését, de azt már csak kevesen tudják, hogy honnan ered ez a kifejezés.

Általában ezt a kifejezést azokra mondjuk (cseppet sem kedvesen), akik halálos betegek, felgyógyulásuk reménye csekély.
A szólás eredete egy pásztorszokásra vezethető vissza, amely alapján a pásztor a jószágainak számát, nemét, korát egy szögletes pálcára rótta fel, úgy, hogy az ötvenes és százas számoknak külön jelölési módjai voltak. Külön pálcika szolgált a betegség miatt, vagy akár vadállat miatt elpusztult jószágok nyilvántartására, amit tulajdonképpen dögrovásnak neveztek (döglött állatok rovátkái). Sok esetben erre a pálcára nem csak az elpusztult állatok kerültek fel, hanem azok is, amelyek valamely betegség miatt már halálukon voltak. Innen ered tehát a gyógyíthatatlan betegségben szenvedő emberekre használt szólás.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr311910452

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása