Az "égig érő" műholdak...

2010.04.08. 08:00

A XXI. században a műhold létezése már különösebben nem számít bármiféle csodának. Tudjuk, hogy vannak; tudjuk, hogy rengeteg kering körülöttünk, de valahogy meglepő módon senki nem szokott velük foglalkozni...legalábbis mi, hétköznapi emberek nem igazán...De elgondolkoztunk már azon, hogy milyen távol, vagy esetleg közel is repkednek ezek a "repülő robotok" a fejünk felett? Ha nem, akkor a tovább gomb mögött megtudhatjuk...

Meglepő módon a felszínhez legközelebbi műholdak néhány száz, a legtávolabbiak pedig 35 ezer kilométernél is magasabban vannak.
A legalacsonyabb pályának, (LEO, Low Earth Orbit) a 200 és 2000 kilométeres tengerszint feletti magasság számít. Ezen a pályán általában távérzékelési, fényképező, illetve felderítő műholdak "közlekednek", de a Nemzetközi Űrállomás is ebben a tartományban található. Néhány kivételtől eltekintve (például a holdra szállás) az emberi tevékenység is ebben a magassági övezetben zajlik.
Az itt található műholdak azonban nem csak teljesítményükről híresek, hanem sebességükről is. Közel 27 000 km/órás sebességgel száguldanak, ami azt jelenti, hogy 90 perc kerülik meg a Földet.
A kommunikációs műholdak nagy része is ebben a tartományban találhatóak, mivel ide lehet a legolcsóbban feljuttatni ezeket a szerkezeteket, viszont sebességüknek következményként egy darab műholddal nem biztosítható a folyamatos adatcsere, mivel adott időpontokban a Föld beárnyékolja a műhold és a földi adóvevő közti távolságot, ezért műhold-hálózatokat kell kiépíteni, amivel biztosítani tudják a folyamatos információáramlást.

A közepes magasságú pályán (MEO, Medium Earth Orbit) találjuk a legtöbb navigációs műholdat (19 100 km-en az orosz Glonass; 20 200 km-en az amerikai GPS; 23 200 km-en pedig az európai Galileo-hálózat). Az e helyre pozicionált műholdak pontosan egy nap alatt kerülik meg a Földet, tehát mindig ugyanazon földrajzi hosszúság fölött (geoszinkron pálya) vagy mindig ugyanazon a ponton (geostacionárius pálya) látszódnak. Az utóbbi pálya pontosan az Egyenlítő síkjában található. Ezen a pályán sok meteorológiai és műsorszóró műhold taláható. A közismert parabolaantennák pontosan ezt használják ki, tehát nagyon fontos, hogy a műhold helyileg mindig pontosan ugyanott legyen, mivel a Földön elhelyezett több millió parabolaantenna pontosan rújuk szegeződnek.

Az ettől magasabban fekvű műholdpályára (HEO, High Earth Orbit) csak különleges célból juttatnak műholdakat. Például a '60-as években több mint 100 000 kilóméteres magasságba lőttek fel az amerikaiak több megfigyelő műholdat is, amelyek fő feladata a Föld légkörében és az űrben való atomrobbantási kisérletek észlelése volt. Ezt a funkciót a mai napokban a GPS műholdak látják el.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr41902652

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása