Az első víz alatti fotók...

2010.04.05. 08:00

Az első használható víz alatti felvételek a francia Lous Boutan és Joseph David névhez fűződik 1893-ból.
Több kísérlet is volt Boutanék előtt, mint például 1856-ban egy angol ügyvéd, William Thompson, víz alá merített ládája. A láda elméletileg vízhatlan volt, amelynek egyik oldalfala üvegből volt kialakítva. Sajnálatos módon a kísérlet folyamán a ládát elöntötte a víz és a meglévő felvételek közül használható kép nem készült.

1893-ban Boutan testvére tervezett és gyártatta le az első víz alatti tokot, amely egy Detektiv típusú, 9 x 12 centis lemezre dolgozó kamera befogadására volt alkalmas. Boutan nehézbúvár felszerelésben állította állványra a gépet a tengerfenéken, amellyel félórás expozíciós idővel el tudta készíteni az első használható víz alatti fényképet. A fotó témája a tengerfenéken található moszatokkal benőtt kövek voltak.
A későbbiekben egy fényerősebb objektív, valamint egy továbbfejlesztett kamerának köszönhetően rövidebb expozíciós idővel (pár másodperccel) is képes volt fényképezni, így készült el 1898-ban a második fényképe, ami Boutant ábrázolta. Ebben az évben már a víz alatti mesterséges világításra is találtak megoldást, méghozzá úgy, hogy egy oxigéndús búrában égő borszeszlámpára magnéziumport pumpáltak.

Boutan a víz alatti fotózásról szóló könyvét az 1900-as Páriszi Világkiállításon mutatta be, és egyben óriási sikert elérő képvetítést tartott addigi műveiből.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr161890610

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása