Miért bug, a bug...

2010.04.03. 08:00

A számítógépes programhibákat nevezzük bug-nak, ami egy angol szó és azt jelenti bogár. De vajon mi köze van a bogárnak a programhibához?
A fáma szerint a 40-es években egy korai számítógép reléjébe beleszorult egy bogár. Ennek a bogárnak a felfedezése óta nevezzük bugnak a programhibákat.

Az előbbi aranyos kis mesécske nem egészen tükrözi a valóságot, ahogy a "fáma szerint" kezdetű mondatommal ezt érzékeltetni is akartam (De részben van valóságalapja).
Valójában az angol nyelvű mérnöki szakzsargonnak már része volt a "bug" szó a számítástechnika megjelenése előtt is. Thomas Edison egyik 1878-ból származó levelében is alkalmazza ezt a kifejezést, amit kisebb mechanikai meghibásodásnak minősített.

A kezdeti kis mesécske itt olvad bele a valóságba, amely úgy történt, hogy 1947-ben egy merész molylepke közelebbről is meg szerette volna ismerni a Harvard Egyetem egyik Mark II-es típusú elektromechanikus gépét, de próbálkozásának eredményeképpen beleszorult a gép egyik reléjébe, ami kisebb-nagyobb hibákat okozott a rendszerben. Az operátorok felfedezték a hiba okát és eltávolították a bogarat. A vezető programozó, Grace Hopper beleragasztotta a bogarat az üzemeltetési naplóba ezzel a kis megjegyzéssel: "Ez az első valódi eset, amikor bogarat (bugot) találtunk." Ezzel a történettel tehát tökéletesen összefonódott a korabeli értelmű "bug" szócska a számítástechnikával. Aki szeretné látni ezt a híres molylepkét, annak nincs más dolga mint elmenni Washingtonba, és ott megszemlélheti az első "bugot".

Hasonló a helyzet a debug, illetve a debugging (hibakeresés és eltávolítás) szavakkal is, amelyek már 1945-ben jelen voltak a repüléssel kapcsolatban. A számítástechnikai terminológia csak az 1950-es évek végétől vette át a kifejezést, amelyek a programokban lévő hibák szisztematikus felkutatására, és számuk csökkentésére utalt.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr261890485

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása