Mi fán terem a Sakura?

2010.03.31. 08:00

Azt hiszem, joggal kijelenthetem,hogy itt a tavasz.Gyönyörűen süt a Nap,csicseregnek a madarak, és egyre több virág bontja szirmait.Amikor megláttam,hogy néhány fa lombkoronája is virágba borult,eszembe jutott,hogy olvastam egy japán ünnepről,ami egy fa virágzását ünnepli.Ez a hanami(virágnézés).

 

A nem mindennapi esemény Japán egyik nemzeti jelképéhez, a cseresznyevirághoz tartozik.A hanami jelensége a 8. századi, Heian-kori Japánba nyúlik vissza, ám igazából Kínából átvett szokás, ami az idők folyamán hagyománnyá nőtte ki magát. Természetesen először a császári udvarban vált általánossá, majd fokozatosan terjedt tovább az előkelők, a szamurájok, végül a köznép sorai között.A japánok évszázadok óta ünnepként tartják számon ,mikor tavasszal elborítja a fákat,majd az utcákat a hófehér vagy halvány rózsaszín sziromtenger.A hanami annyit jelent,hogy elnyújtózunk egy pokrócon, a fűben vagy épp kiülünk egy padra és csodáljuk a sakurát,vagyis a cseresznyevirágzást.Ha sakuráról van szó,ne a megszokott cseresznyére gondoljunk.A japánok ezt a díszfát évszázadok óta nemesítik,hogy minél szebb virágokat hozzon.A cseresznyevirág kettős jelentéssel bíró szimbólum.A pozitív jelentés szerint szerencsét hoz,a megújulást,a szépséget látják benne.Viszont rövid ideig tartó virágzása miatt a gyors elmúlás jelképévé is vált,bár napjainkban már inkább a pozitívabb felfogás kerül előtérbe.A cseresznyefa virágzása március végétől május elejéig hullámzik végig Japánon.De pár éve eljutott hozzánk is a Sakura-ünnep.A Füvészkert idén is meghirdeti,várhatóan április 15-től május 1-ig.A rendezvény tényleges időpontja igen képlékeny ,hiszen a hanami a virágzáshoz lesz igazítva.

Ha esetleg valaki készül a hanamira,ne felejtsen otthon egy pokrócot...és engem sem.:)

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr641882215

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Thailog 2010.03.31. 21:32:05

Akkor bedobom a mociba a pokrócot és indulok is érted...;)
süti beállítások módosítása