Az első tetoválások

2010.03.29. 08:00

Az emberek már évezredek óta díszítik testüket ékszerekkel,festékekkel vagy épp tetoválással.Egy tetoválás sok jelentéssel bírt: az ókori Rómában a bűnözők és rabszolgák megjelölését szolgálta,a japán tetováláskultúra a vallásra vezethető vissza,az ősi egyiptomi birodalomban kizárólag a nők sajátossága volt,az amerikai indiánok pedig a betegségektől védték magukat a mágikus jelekkel.

 

Az európai világban elfelejtésre került a tetoválás ,viszont a világ más részein tovább őrizték a hagyományát.A Polinéz szigetvilágban erős hagyománya és jelentése volt a tetoválásoknak. Sok rituálé is tartozott hozzá.A Spanyol és Portugál hajósok jóvoltából került vissza Európába a tetoválást.Az igazi áttörést a tetoválás történetében a Tetováló Gép feltalálása jelentette.1891-ben Samuel O’Reilly  Amerikai tetováló mester feltalálta  a tetováló gépet. Edison Elektromos tolla adta hozzá az ötletet. Napjainkban rengeteg tetováló szalon vár minket tárt karokkal,számtalan mintával és korlátlan színválasztékkal.De természetesen ez sem volt mindig így.Ez a mesterség is igen nagy múltra tekint vissza,bár ezt nehéz tudományosan bizonyítani,hiszen a művet hordozó "alapanyag" múlandósága miatt a mű maga is múlandó.Viselőjével együtt tűnik el.Sokáig a legkorábbi leletnek az i.e 2000-ből származó egyiptomi női múmiák testén található tetoválásokat tartották.Ám 1991-ben Ötzi mindent megváltoztatott.Ugyanis az Ötzi nevet egy 5300 éves férfimúmia kapta,akit az Alpok jegébe fagyva találtak meg,különösen jó állapotban.Érdekessége többek között bőrének párhuzamos vonalakból ,illetve kereszthez hasonló ábrákból álló tetováltsága állt.A múmián összesen 57 tetoválást találtak.Az ábrák jelentéséről és elkészítésének körülményeiről csak találgatnak a tudósok.Don Brothwell professzor is megvizsgálta Ötzit.Elmondása alapján a jégember gerincének alsó felén,valamint jobb térdén és bokáján lévő apró tetovált vonalak valószínűleg gyógyászati célokat szolgáltak,hiszen a lelet ezen testrészein  kóros elváltozások nyomaira bukkantak.Ötzi tetoválásait vizsgálta Anna Pabs és csapata is fény- és elektromikroszkóppal.Megvizsgálták a tetovált bőrszakaszokat, melyeket utána összevetettek a belső comb nem tetovált mintáinak elemzéseivel.A vegyi elemzés alapján kiderült,hogy ötzi tetoválásait koromból készítették.Sajnos eszközöket nem találtak mellette,így csak találgatni tudnak az Ötzit vizsgáló tudósok.Ötzi társa valószínűleg tövisekkel juttatta be mélyen a festéket a bőr alá.Ezt a fajta "akupunktúrás kezelést",ami közben gyógynövényeket juttatnak a bőr alá,már más népek is alkalmazták.

A halálának oka rejtély. A melegen felöltözött ember vajon hogy fagyhatott meg, miért nem keresett menedéket? Egyes feltételezések szerint támadás érte és elvérzett. Mások szerint hegyi pásztor volt, aki a legelőn tartózkodó állatainak akart utánanézni. Közben hóviharba keveredett, mely során kimerült, és álmában érte a fagyhalál. Az Ötzi-talány még napjainkban is izgalomban tartja a kutatókat, és évről-évre újabb elméletek születnek a bronzkori emberrel kapcsolatban.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr471875660

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása