Az első walkman

2010.03.28. 08:00

A walkman, avagy a hordozható magnó ötletét először Akio Morita, a Sony egyik operaőrült alelnöke vetette fel, akinek igénye támadt a hosszú repülőutakon is áriákat hallgatni. 1987-ben Nobutoshi Kihara mérnök létrehozott számára egy testre szerelhető magnetofont.

Morita számára ez az eszköz teljes mértékben megfelelt, mivel kitűnő hangminőséget, és mobilitást biztosított a számára. A cég dolgozói azonban nem fejezték ki tetszésüket az eszköz iránt, mivel nem volt képes hangfelvételre, de még közösségi zenehallgatást sem tett lehetővé.
A Morito számára kifejlesztett walkmannek, első szériáját 1989 júliusában dobták piacra Walkman TPS-L2 néven (lásd a képen).
Az eladások minden várakozást fölülmúltak, rövid időn belül társadalmi jelenséggé vált ez a picike kis gépezet. Az első modellen egy olyan funkció is volt, hogy egy gomb megnyomásával lehalkította a zenét és a beépített mikrofon segítségével a környezet hangjait közvetítette a hallgatónak ("~hallókészülék").

Kicsivel később megjelentek a felvételre is alkalmas modellek, amelyek elsőként főként az újságírók körében vált népszerűvé. Az 1980-as évek közepén megjelentek a hordozható CD-lejátszók is, Discman néven, majd a MiniDisc felvevő-lejátszók, amelyek nem értek el különösebb sikereket.
A Walkman márkanév végül a Sony-Ericcson mobiltelefonokban tért vissza és jelzi ma is a zenehallgatásra optimalizált készülékeket.
Jelenleg pedig, a 21. században, már a Walkman és a Discman elavult technikának számítanak, szinte már teljes mértékben felváltották a Mp3, Mp4-lejátszók ezeket a készülékeket. Méretük, könnyedségük, felhasználóbarátságuk, valamint tárolókapacitásuk miatt sokkal inkább megéri őket használni, mint korábbi testvéreiket.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr911873622

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása