Thomas Jefferson amerikai elnököt és barátját, Robert Patterson pennsylvaniai matematika professzort az kötötte össze, hogy mindketten rajongtak a titkosírásokért. 1801-ben Patterson egy levelében egy feltörhetetlen titkosírásról ír Jeffersonnak, amit csak a kulcs ismeretében lehet megfejteni. Egy szövegrészletet mellékelt levelében, amit ezzel a módszerrel kódolt. Mai napig kérdéses, hogy Jefferson elnök megtudta-e fejteni a levelet, de az biztos, hogy az elmúlt 200 évben senkinek sem sikerült mostanáig...

Számos próbálkozás után végül dr. Lawren Smithline matematikus módszere bizonyult sikeresnek, aki egyébként hivatásos kódfejtőként dolgozik.
Smithline állítólag statisztikai alapokon törte fel a kódot, mégpedig Jefferson levelezésében az egyes betűpárok előfordulási gyakoriságát vetette össze a kódolt szöveggel, így jutott el a cseles megoldásig. Patterson kettős kódolást használt. Elsőként eltávolította az írásjeleket és a szóközöket, majd egy táblázat oszlopaiba írta a szöveget. A táblázatot hétsoronként szétvágta, és a sorok sorrendjét összekeverte. Minden sor elejére változó számú, véletlenszerűen kiválasztott betűt írt. A kapott táblázatokat most már soronként másolta ki az ominózus levélbe. A megfejtéshez mindössze kétjegyű számokból álló kulcs kellett, aminek első számjegye jelölte azt, hogy hanyadik sorral kell elkezdeni az olvasást, a második pedig azt, hogy az adott sor előtt hány megtévesztő betű van elhelyezve.

A sorok és oszlopok látszólag egyszerű összekeverése hatékonynak bizonyult, mivel 200 évig ellent tudott állni a dekódolási próbálkozásoknak.
A matematikus elmondása alapján a Függetlenségi nyilatkozat egy részlete volt kódolva a levélben.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr991866265

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása