Lenyeli a békát

2010.03.21. 08:00

Biztos vagyok benne, hogy már mindenki hallhatta azt a kifejezést, hogy "lenyeli a békát", de vajon eredetét is ismerjük?
A magyar szólások eredete nagyon sokrétű és változatos, sok esetben egy vicces, vagy tanulságos történet áll a háttérben. Néha viszont maga a történet már feledésbe merült, és már csak maga a tanulság él tovább az emberek fejében.

A "lenyeli a békát" kifejezés arra utal, hogy valaki elvállal valamilyen kellemetlen feladatot, vagy hagyja magát rászedni.
Az eredeti történet szerint két barát megy az úton, mikor az egyikük az előttük ugráló békára mutatva kérdezi a másikat: Mennyiért ennéd meg? A másik szinte félvállról véve rávágta, hogy 100 forintért. Akkor nosza, itt a 100 forint, edd meg! És mivel társa már a szavát adta, így megette. Azonban a bosszú elkezdett érni a fejében, és egy másik békára felajánlotta a most elnyert 100 forintot, aki kapzsisága miatt belement az üzletbe. Tehát ezzel a bosszúval mind a ketten 0-án voltak. Senki nem vesztett, de nem is nyert, ellenben viszont mindketten megettek 1-1 békát. :D A végén a két barát egymáshoz fordult és feltették a kérdést: Voltaképp, most miért is nyeltük le a békát?

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr131855446

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása