Különleges pókháló

2010.03.09. 08:00

Itt a tavasz.De a napsugár nem csak minket, hanem a kevésbé kedvelt pókokat is előcsalogatja téli rejtekükből.Nem is gondolnánk ,hogy a számunkra csak bosszúságot okozó pókháló remekek micsoda felfordulást keltenek a tudomány világában.Kísérletek igazolják, hogy a pókfonál erősebb, mint az acél, miközben jobban nyúlik, mint a kevlár.Így nem csoda, hogy próbálják mesterségesen előállítani a pókhálóselymet, melyet golyóálló mellények, palackok, kötszerek, sebészeti szálak, kötelek és hálók készítésére akarnak felhasználni.

Viszont most újabb különleges tulajdonságára derült fény.Speciális molekuláris szerkezetének köszönhetően a pókfonál nem csavarodik,a pókok ezért nem pörögnek csimpaszkodás közben úgy,mint néha az alpinisták. A pókfonál rugalmasságának köszönhetően hamar visszanyeri eredeti formáját.Ezt a tulajdonságot nevezik a forma emlékezetének.Ugyanis a fonál letompítja a  rá ható forgatóerőket,és amennyiben mégis némileg megcsavarodott,úgy állítja vissza eredeti formáját,hogy a rajta kapaszkodó pókra nem viszi át a mozgást,így annak nem kell ellensúlyozó mozgásokat végeznie.Ez a pók számára létfontosságú,hiszen így a környezeti hatásoktól függően nyugodtan lóghat tovább,anélkül,hogy felkeltenék a ragadozók figyelmét vagy elriasztanák saját áldozataikat.A pókfonál tulajdonsága az azt alkotó fehérjék egymásba illeszkedő összetett dinamikájának köszönhető. Az elmélet igazolására Olivier Emile, a Rennes-i Egyetem lézerfizikai laboratóriumának vezetője más-más anyagból készült szálakat hasonlított össze, amelyekre a pókéval azonos súlyt helyezett, majd 90 fokban megforgatta azokat. A rézfonál meggyengült, és nem nyerte vissza eredeti formáját, a rendkívül ellenálló polimerekből készült úgynevezett kevlárszál pedig minden mozgást közvetített a súly felé. A közönséges pókfonállal csak egy nikkel-titánium ötvözet, a nitinol vette fel a versenyt, ám azt is 90 Celsius-fokra kellett melegíteni ahhoz, hogy visszanyerje eredeti formáját.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr131822845

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása