A pontonhíd egy ideiglenesen felépített híd, melynek élettartama meglehetősen rövid. Általában uszályokból építik fel őket, különösen jellemző a hadseregben, amikor rövid időn belül van szükség egy mobil-hídra. Nagy előnyük a viszonylag olcsó előállítás, az építési idő rövidsége, valamint a mobilitásából származó tulajdonságok.

A jelenlegi leghosszabb ilyen technológiájú híd az USA-ban található, Washington államban. Jelenleg egy kétszer kétsávos autópálya forgalmát bonyolítja le a Washington-tavon. Azért van szükség az ilyen fajta megoldásra, mert a tó igen mély, valamint a medret laza üledék fedi, amely nem teszi lehetővé a megfelelő stabilitású hídpillér építését. Az Evergreen Point hídnak nevezett "úszó autópálya" 1963-ban került használható állapotba, amelynek hossza nem kevesebb, mint 2310 méter. Átadása pillanatában új rekordot döntött, mivel meghaladta a szintén Washingtonban található Lacey V. Murrow Memorial hidat, ami 2020 méter hosszú.
A híd alapját a vízen úszó üreges betonelemek alkotják, amin közvetlenül helyezkedik el az autópálya. A kisebb méretű hajók forgalmának biztosítása érdekében a híd két végénél az autópálya szintjét felemelték, ahogyan az a képen is látható. Nagyobb hajó esetén a komplett acélszerkezetet felhúzzák, hogy biztosítani tudják a biztonságos átkelést.

Felmerülhet jogosan a kérdés, hogy mivel ha ez a híd a víz felszínén lebeg, akkor miért nem úszik arrébb? A válasz egyszerű, minden betonelemet horgonnyal és súlyokkal rögzítenek a tómederhez, így a nagyobb méretű elmozdulás kiküszöbölhetővé vált.

A híd élettartama a közeljövőben lejár, így már folynak az előmunkálatok az ezt kiváltó híd építéséről. A tervek szerint egy ugyanehhez hasonló technológiájú, de nagyobb kapacitású híd fogja kiváltani a mostanit, amely helyileg mellette fog húzódni, de már 6 sávos autópályaként.

A bejegyzés trackback címe:

https://napipille.blog.hu/api/trackback/id/tr771816866

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása